Огнен ад в Югозапада! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й

Голям пожар погълна 4 къщи в махала Дъбово на благоевградското село Бистрица. Огънят лумнал вчера в ранния следобед близо до черквата „Св. Йоан Предтеча“ и за лош късмет излезлият по това време вятър го разнесъл за по-малко от четвърт час нагоре по баира към жилищни и селскостопански сгради.

„На място са съсредоточени много хора от пожарната, служители на Горско стопанство – Благоевград и ЮЗДП, има и много доброволци. Пожарът в гората е локализиран, единственият проблем остават къщите, да не пламнат и други. Затруднения има и с водоснабдяването, тъй като се налага да се превозва вода от Благоевград“, съобщи привечер шефът на пожарната комисар Георги Пармаков.

„Успяхме да спасим 3-4 къщи, които са по-ниско, малко над черквата, наложи се възрастна жена да изнесем на носилка, но добрата новина е, че жертви няма“, допълни селският кмет Георги Бучуков, който наравно с огнеборците гасеше огнените пламъци.

В къщите в махалата има постоянно живеещи възрастни хора. И 4-те изгорели къщи са обитаеми.

„Мъжът ми Стоян видя огъня към 3 часа следобед на поляната, първо запуши нещо, нямаше и 10-15 минути, и всичко пламна. Вятърът разнесе огъня към нас. Там живеят двама мъже пенсионери, дали са палили шума или друго нещо, никой не знае, но много бързо всичко стана. Звъннахме на пожарната. Аз се обадих веднага на  внука, той пътуваше от София и подал сигнал на 112“, разказа Василка Катърска, ужасена от пожара.

„Само смених колата, че пътят дотук е черен, и се качих да видя какво става“, допълва събитията и внукът й Румен Ганчев. Първото нещо, което направили, било да изведат навън най-възрастната баба, 97-годишната Велика, свекърва на Василка, за да не пострада, ако огънят обхване и тяхната къща. За късмет само стопанските им постройки пламнали, къщата им се спасила.

„Пукаше всичко – жици, дървета, беше много страшно! Четири къщи, плевни, пердета с дърва и багаж, всичко отиде, изгоря. Добре че жертви няма! Качихме се тук, в селото да живеем след пенсия, и на нас ни е по-добре, и бабата си гледаме по-спокойно. На 15-ина км от града сме, а децата останаха долу. Вода, ток, всичко си имаме. Добре че брат ми има един водоем тук, отгоре, та от него източихме в маркучи водата да гасим“, обяснява Велика.

„Едни казват, че пожарът тръгнал от жиците, които са в дъбиците и дали накъсо. Онзи ден от махалата ми се обадиха, че жиците пукат към махала Божурци и в трафопоста гърми. Сигнализирах в Енергото, идвали са и са секли дървета за просека. Друг обясни, че минал човек с кон и хвърлил цигара, а трети казват, че е горена шума. Никой не казва какво точно е станало, никой не признава, но първото обаждане за пожара беше за място в деренцето, не по жиците“, откровен бе кметът Бучуков.

Махалата е на 1200-1300 м височина. До тъмно към мястото продължаваха да се качват водоноски на общинската фирма „Биострой“ и гасенето продължаваше.

Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 1Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 2Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 3Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 4Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 5Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 6Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 7Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 8Огнен ад над Благоевград! Пожар погълна 4 къщи, на ръце вадят 97-г. баба от дома й снимка 9

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене