Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Чората

дело чората

Съдът в Страсбург осъди България за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Присъдата срещу държавата ни е за полицейско насилие и неадекватно разследване на станалия скандално известен случай от 2005-та година.
След продължителен процес у нас Върховният касационен съд стигна до заключението, че петимата полицаи са невинни.
Европейският съд по правата на човека в Страсбург обаче обяви, че в случая българската държава е нарушила чл. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение. Решението по този пункт е взето с шест на един гласа. Съдът не приема, че има самостоятелно нарушение на чл. 6§1 (право на справедлив процес), доколкото това е част от нарушенията по чл. 2 и чл. 3 от ЕКПЧ.
Жалбата в съда в Страсбург е подадена на 5 декември 2011 г. от четирима роднини на Ангел Димитров. Това са двамата му родители, синът му Райчо, роден през 2000 г. и жената, с която живял на съпружески начала. Държавата ще плати общо 50 000 евро обезщетение на четиримата и близо 35 000 лева за разноски по делото.
Ангел Димитров почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Делото три пъти стига до ВКС. Първоначално майор Мирослав Писов бе осъден на 19 години лишаване от свобода, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски на по 18 години. Присъдите бяха неколкократно намалявани, докато най-накрая ВКС не ги оправда.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене