Р. Томов пръв в Пиринско влeзe в изборната надпревара, от днес е със статут на кандидат-кмет на Благоевград

Румен Георгиев Томов пръв в Благоевградска област обяви кандидатурата си за участие в местните избори на 27 октомври – инициативен комитет го издигна за независим кандидат-кмет на Благоевград.

Подписи като инициатори са сложили банкерката Адриана Пендева, чийто съпруг, също банкер, Кирил Пендев през 2007 г. бе кандидат за кмет от ГЕРБ, бившият директор на Професионалната гимназия по електротехника и електроника Асен Давидков, заместник-кметът от екипа на Костадин Паскалев Виктор Асиски, чийто син Антон в момента е съветник от БСП в местния ОбС, директорът на VІ СУ и заклет седесар Димитър Арабаджиев, певецът Димитър Димитров – Мите Градевеца, Людмил Михайлов Георгиев и бившият депутат и кандидат за кмет от СДС Ясен Попвасилев. Доста разнородният по политически пристрастия екип е депозирал още вечерта на 5 септември в ОИК решение за създаване на инициативен комитет, образци от подписите си, банковата сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания, както и имената на лицата, които ще отговарят за приходи, разходи и счетоводната отчетност по време на кампанията.

Вчера изтече 3-дневият срок за обжалване на регистрацията пред ЦИК, такова не е постъпило и на практика от днес Р. Томов е със статут на кандидат-кмет. Р. Томов е машинен инженер и въпреки че е сред доста заможните благоевградчани, името му е малко познато.

Според Търговския регистър то е свързано с 4 фирми – „ТАН“ ООД, „Алма-Ем“ ЕООД, ЕТ „Румен Томов-Алма Ем“ и “Изгрев 365” ЕООД. В „ТАН“ ООД, регистрирана на адрес ул. „Тракия“ №1, той е управител заедно с Антон Ангелов-Тони Джамбаза и Илия Николов. Тримата заедно в продължение на 11 г. държаха култовото кафене „Плаза“, което дадоха през 2014 г. под наем. Фирмата обаче не само не е закрита, но на 15 ноември 2018 г. е претърпяла и промени в регистрацията – уставният й капитал е намален на 60 000 лв., в момента освен тримата съдружник в нея е и съпругата на Румен Томов – Маруся.

В „Алма ЕМ“ ЕООД, регистрирана на ул. „Джеймс Баучер“ №9, от 2008 г. Румен Томов е едноличен собственик на капитала от 5000 лв. и управител. Тази фирма е с доста любопитен предмет на дейност – отглеждане и обучение по немски език на деца от 5 до 8-годишна възраст, организиране на курсове по западни езици и др. Същият предмет на дейност е посочен и в ЕТ „Румен Томов – Алма Ем“. “Изгрев 365” ЕООД е най-новата фирма – Томов я е регистрирал на 5 март т.г. с капитал от 2 лв.

Индиректно – чрез съдружника си в „ТАН“ ООД Илия Николов, Румен Томов е свързан с две знакови политически фигури в Благоевград. Едната е Юлиян Гошев, бивш областен лидер на БСП в Пиринско, който е съдружник с Николов в приватизираната „Мак Благоевград” ООД. Гошев и Николов са заедно и в „Мак – Имоти“ ООД, където третият им съдружник е съветникът-хотелиер Румен Калайджиев, който наскоро обяви, че се оттегля от политиката.

Р. Томов вече има регистрация за кандидат-кмет и се очаква до дни такава да получат и другите претенденти за кметския стол на Благоевград. Припомняме, че сигурните кандидати са отцепилият се от ГЕРБ управник на с. Дъбрава Росен Георгиев, който ще разчита на симпатизанти на издигналата го партия НФСБ, а многогодишната общинска съветничка адвокат Албина Анева ще е кандидат-кмет на партия МИР. Голяма е вероятността в кандидаткметската битка да се впуснат още бившият областен управител и съветник от Зелената партия Валери Смиленов, както и директорът на „Топливо“ Иван Ризов, който ще води кандидатсъветническата листа на ВМРО.

Очаква се тази седмица Бойко Борисов да обяви кандидата си за Благоевград – най-вероятно настоящия кмет Атанас Камбитов, а БСП на общинска конференция да афишират, че ще подкрепят Р. Томов за кмет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене