ТЕЦ „Република“ спря работа, 20 000 абонати на „Топлофикация-Перник” остават без топла вода

Двата работещи парогенератора на ТЕЦ „Република“ вчера преди обяд бяха изключени, след като на изпълнителния директор инж. Любомир Спасов бе връчена принудителната административна мярка от РИОСВ – Перник. Тя е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво – биомаса, в нарушение на издаденото комплексно разрешително на дружеството. Инж. Спасов коментира, че през миналия отоплителен сезон в централата са изгаряни дървени трици и слама, което е в нарушение на комплексното разрешително. В дружеството са намерени на склад и бали с битови отпадъци,  за които от ръководството отричат да са изгаряни.

До спирането на топлоподаването се стигна след протести на перничани от замърсения въздух и последвала заповед на главния прокурор Сотир Цацаров за проверки на ТЕЦ-овете.

След спирането на двата парогенератора обаче мненията на перничани са разнопосочни. Над 20 000 абонати на „Топлофикация-Перник“ остават без топла вода, сред които са детски градини, училища и болници. Друга част пък съветват останалите без топла вода да си купят бойлери. Електроинсталациите в жилищните блокове обаче не са оразмерени за такъв товар и претоварването може да доведе дори до пожари.

Решението предстои да вземат както собственикът на предприятието, така и държавните органи, като се намери решение въздухът в града да бъде чист, но и да работи централата.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене