Китай с апетит към българския пчелен мед

България и Китай подписаха Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от нашата страна за азиатската, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Подписването на документа се случи по време на официалното посещение у нас на зам.-министъра на Генералната митническа администрация на Китай г-н Ли Гуо и водената от него делегация.

 

От българска страна своя подпис положи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов. Този протокол е стъпка от цялостната процедура по договаряне на условията за износ на български пчелен мед за Китай.

 

Предстои българската страна да предостави на китайската, списъци с предприятия за преработка на пчелен мед, които отговарят на определените изисквания, както и договарянето на образец на сертификат.

 

Важно условие е преработвателните предприятия, който искат да извършват износ на мед за Китай, да са регистрирани от китайската страна.

 

С протокола България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху тези предприятия, за да гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене