За първия учебен ден: Колко струва един първокласник?

Между 80 и 100 лева струва подготовката на един първолак за новата учебна година. Това показа бърз преглед в благоевградските книжарници на цените на учебните пособия от задължителния списък, одобрен от МОН за тази година.

Очаквано най-скъпа е раницата. Експертите препоръчват тя да е „хубава и мека“. Раница с ортопедичен гръб и дишаща материя започва от 60-70 лв., но може да достигне и до 300, ако е маркова. Повечето са с 2 г. гаранция. Продавачи споделят, че родителите масово купуват по-евтини раници, които не само се късат бързо, но са и неудобни.

За първи клас са нужни по 5 броя тетрадки с тесни и широки редове и с големи квадратчета. В различните книжарници цените варират, но най-често комплект от 10 броя излиза около 3 лв. Най-скъпи са тетрадките с десени на обичани герои от анимационните филми – комплект с такива стига до 6,50 лв.

Цветните моливи за рисуване могат да се намерят на цена от 3 до 6 лв., в зависимост от марката. Обикновените черни моливи пък са от 0,40 до 0,60 ст. за брой, като най-скъпите са с гумичка. Отделно хубава голяма гума струва между 0,40 и 0,60 ст. Нужна е линия за чертане, която е между 0,30 и 0,80 ст.

За часовете по рисуване е нужен блок №4, който е на цена 0,70 ст. Към него трябва да се купят водни бои и кръгла четка. В комплект са между 3 и 4 лв. Отделно кръгла четка от естествен косъм излиза около 1 лв.

Трябва да се купи и гланцово блокче, което струва 0,50 ст., заедно с ножица с тъп връх. Тя е на цена между 1 и 2 лв. За творческите часове ще са нужни пластилин с дъска за моделиране и ножче. Общо трите продукта са от 3 до 4 лв.

Голямо е разнообразието при несесерите. На пазара се предлагат няколко вида – от твърди до меки. Най-добрият вариант, който учителите често изискват, е с 3 ципа. В зависимост от марката и десените по него той струва между 12 и 20 лв.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят помагала по отделните предмети. Цената им варира между 20 и 50 лв., но обикновено се купуват организирано в училище.

Индивидуални са разходите за облекло. В списъка на учениците задължително се включва екип за физическо възпитание – анцуг, гуменки и бяла тениска. За ежедневието много училища са въвели униформи. Всяко решава каква да е цената им.

Собственици на книжарници споделят, че до края на август търсенето на учебни пособия е било слабо. От една страна, родителите още не са се върнали от лятната си почивка. От друга, повечето предпочитат да изчакат задължителната за първи клас родителска среща преди 15 септември, когато ще получат официално списъка с нужните пособия.

Търговците уверяват, че тази година не се очаква закъснение в доставките на подвързии и бележници. При някои дори има останали от миналата година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене