Идват избори !!!!Родители от Гоце Делчев се включват в национален протест в неделя в София

Родители от Гоце Делчев ще вземат участие в националния протест тази неделя срещу законите за детето, които влизат в сила от началото на следващата година.

Протестиращите от региона ще се събират на пл. Гоце Делчев на 7-ми септември , в 8 часа.

Организаторите на Националният протест са категорични, че поправките в българските разпоредби приличали обезпокояващо на норвежкото законодателство, предвиждащо отнемане на деца от родителите им при всевъзможни казуси.

В България протестът ще се състои почти във всички големи градове, като водещи ще бъдат тези пред консулствата на Норвегия в София и Варна.

В социалната мрежа Фейсбук близо 100 000 души са декларирали готовност да се включат в него.

По същото време се очакват протести и в норвежката столица пред парламента, както и в още 16 държави.

Проектът на Национална стратегия за детето е оттеглен и по него не се работи. Това заяви  още през  юни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

 

По никакъв начин чрез закони или нормативни уредби не се прокарват промени, които са разписани в стратегията, увери още министърът.

 

Петков определи като несъстоятелно твърдението, че дете може да бъде отнето от родителите си заради дърпане на ухо.

 

Той обаче добави, че всеки гражданин има задължение да съдейства и сигнализира компетентните органи, когато по някакъв начин разбере, че дадено дете се нуждае от закрила. Всеки можел да подаде такъв сигнал, а оттам било работа на държавните органи да преценят дали наистина детето е подложено на риск и дали се нуждае от някакъв вид подкрепа – педагогическа, психологическа или друга.

По думите на министъра когато едно дете е подложено на риск, първите действия на органите били свързани с това да се избегнат случаите на изоставяне и детето да остане при родителите си.

 

Петков заяви още ,че силно се надява, воденият в последните месеци дебат да успокои родителите.

Целта на промените не била децата да се отнемат от биологичните родители, а да може детето да остане при тях и в много крайни случаи то да се отнема.Това се решавало от съда, а не от Агенцията за закрила на детето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене