Берачи припадат в черешовите масиви, след вливане на солеви разтвори в Спешен център се връщат на полето

Череши1

Според дежурния лекар д-р Н. Апостолов пациентите са недохранени, кметът на Бобов долК. Станчев пък твърди: Не са гладни, получават по 30 ст. за набран килограм

Берачи припадат в черешовите масиви, в Спешен център Дупница им вливат солеви разтвори и те отново се връщат на полето. Дежурният лекар в Спешен център-Дупница д-р Николай Апостолов съобщи за ц. „Струма“ че вчера до обяд петима берачи на че­реши, които са дошли от гр. Берковица да работят в чере­шовите масиви в Бобовдолско, са докарани в спешното треперещи, отпаднали и пред припадък. Предишния ден си­туацията била същата. Сред пациентите има и тримесеч­но бебе.

„Всички стаи в Спешния център са пълни. Вчера сут­ринта още двама работници от черешарника в Шатрово потърсиха спешна помощ. Техни близки ги докараха с автомобил. Толкова бяха из­немощели, че не можеха да ми обяснят какво им е. Няколко черешоберачи са включени на системи, те са със същите симптоми. Спо­ред мен пациентите са недох­ранени, ядат повече череши, от което получават разстрой­ство и се обезводняват. В Спешния център им вливаме солеви разтвори, които ги вдигат на крака, и те си тръг­ват. Връщат се пак в черешарника. Според мен няма епидемия сред берачите на череши, просто са недохра­нени“, каза докторът.

В съботния ден още някол­ко души от групата, дошла да бере череши, са потърсили лекарска помощ в Спешен център “ Дупница. След като са стабилизирани и подсиле­ни със системи, те се върна­ли в градината. Не се знае в чии масиви берат череши па­циентите на Спешния център.

Кметът на Бобов дол Ки­рил Станчев заяви, че в зем­лището на с. Шатрово, общи­на Бобов дол, собственици на череши са общината, земе­делската кооперация в село­то, има и наематели на маси­ви. „Не са гладни берачите. Те получават по 30 ст. на кг набрани череши. Получават добри пари. Живеят на палат­ки в черешарниците. Може причината да е друга. Работят при високи температури, то­ва може да е оказало влия­ние върху здравния им ста­тус“, каза още кметът Кирил Станчев.

Всяка година, подгонени от безработицата, идват це­ли семейства от Монтана и Берковица да берат череши в Бобовдолско.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене