Красимир Чаврагански стана собственик на „Въгледобив Бобов дол”, купи 50% от дяловете на фирмата за 1 лв.: Поемам лична отговорност за стабилизирането на мината, ще я избавя от фалит, в нея има живот за повече от 40 години

128-04-81-krasimir-chavraganski-DSCN9166-copy

Слуховете, които сам Огнян Зарев пръска, че ще се върне на работа като шеф – са абсурдни –

Изпълнителният директор на „Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански стана собственик на част от дружеството и съдружник на бизнесмена Христо Ковачки. Красимир Чаврагански купи 50% от дяловете на фирмата за 1 лв.

Поех лична отговорност, не съм станал изпълнителен директор, за да чакам датата на аванса и заплатата, както правеше ми Огнян Зарев, който получаваше 16 000 лв., а рудниците бяха в ока­яно състояние. Имам достатъчно основание да се надявам, че е въз­можно мините да из­лязат от кризата и да се справим с всички задължения. Очаквам среща и с финансовия министър Петър Чоба­нов във връзка с мол­бата ни за разсрочва­не на задълженията от 41 млн. лв. Дължим и осигурителни вноски, затова е необходимо и съгласието на НОИ. Убеден съм и съм ам­бициран мината да работи здраво 40 годи­ни., заяви 32-годишният Красимир Чавра­гански, който е бивш главен счетоводител на дружеството.

В момента търся управител на дружес­твото. Имам прекра­сен екип от специалис­ти. Твърде вероятно е управител да стане и един от дългогодиш­ните инженери в пред­приятието – Васил Ве­линов, той е в дружес­твото повече от 30 го­дини и е минал по всички стъпала на йе­рархията, каза Чавра­гански.

Според данни в Търговския регистър „Въгледобив Бобов дол“ е собственост на „Болония Инвестинг Лимитид“ и Никифор Вангелов – зет на ковачки и учредител на неговата партия ЛИ­ДЕР. Преди около 2-3 години в отношенията между Вангелов и Ковачки настъпи разрив.

Красимир Чавраган­ски е изкупил дяловете на Никифор Ванге­лов. Още не е ясно за колко години напред ще бъдат разсрочени задълженията на „Въг­ледобив Бобов дол“.

От 2006 г. мината е в процедура по несъс­тоятелност, като вър­ху нея е учреден залог в полза на Първа ин­вестиционна банка. Залогът е, за да се обезпечи дълг от 35.2 млн. евро. В края на 2012 г. банката и „Въгледобив Бобов дол“ са се договорили срокът на заема да бъ­де удължен до 2024 го­дина.

Никога Огнян Зарев няма да се върне на ра­бота в мината на Бо­бов дол, още по-малко във „Въгледобив Бобов дол“. Той е човек с из­черпани възможности, а мината е доведена до ръба на пропастта.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене