Изгоря къщата на Йордан Йовков във Варна

Къщата, в която е живял и творил класикът на българската литература Йордан Йовков във Варна, изгоря тази сутрин.

 

Сигнал за огнената стихия на ул. „Георги Живков“ 11 е подаден в 8.13 часа. Незабавно на място са изпратени три екипа от огнеборци, които са погасили пожара.

 

По първоначална информация причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, съобщиха от пресцентъра на полицията в града.

 

Няма пострадали при пожара, допълниха от там.

 

Припомняме, че от години къщата се руши, а дворът й бе превърнат в сметище.

 

В своята  къща през 1919 година Йордан Йовков написва знаменитата си повест „Жетварят“. В повестта Йовков описва отношението на селянина към земята и труда.

Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение, е превърнато в бунище, в което всеки хвърля отпадъци.

 

Тук известният писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа.

 

Ето и коментар на варненеца Борис Ангелов, който публикува и снимки от пожара:

 

„Излезе информация, че двора на къщата на улица «Георги Живков» 11 бил затънал в боклуци и трябвало да се разчисти спешно.

Е, вече този проблем е в миналото. Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетвари».

Дали някой нарочно е теглил кибрита на отпадъците вътре, дали някой пиян клошар е палил огън или някой след като си е изпил сутрешното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та така е станала белята, оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава компетентност.

Сега вероятно за да не стане беля някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме как се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, но винаги надничаме в чуждото“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене