Заради африканската чума! Благоевградска област – зона с висок заразен риск от днес

До 10 септември е срокът, през който собствениците на домашни прасета в населените места на Благоевградска област могат доброволно да ги заколят.

Това препоръчаха, след днешното си заседание, от Областната епизооточина комисия в Благоевград. Спешното решение бе взето предвид увеличаващия се риск от поява на нови огнища от Африканска чума по свинете в региона.

Също от днес Благоевградска област е обявена за санитарна зона с висок риск от разпростарнение на опасната зараза.

На територията на Благоевградска област се намират външна и вътрешна европейска граница. Няколкото гранични пункта и преминаването на международни транспортни трасета е причината от днес региона да е обявен за високорисков от възникване на огнища от Африканска чума по прасетата, обяви директорът на ОДБХ в Благоевград, д-р Михаил Бащавелов.

Срокът до 10 септември е препоръчителен за стопаните на домашни прасета. След тази дата, при евентуалната проява на огнище от заразната болест на територията на региона, мерките ще бъдат крайни.

Направена е организация с кметовете от 14-те общини на региона за получаване на обезщетенията от 300 лв. на стопанство, което доброволно е ликвидирано, подчерта областният управител на Благоевград, Бисер Михайлов.

Сериозен е контролът и в попадналите като санитарни горски зони в горските стопанства на Якоруда и Елешница, уточни директорът на ЮЗДП, инж. Дамян Дамянов./БНР

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене