Клир и миряни приветстват избора на Серафим за Неврокопски митрополит

shavulevИ клир, и миряни са доволни от избора на Серафим за Неврокопски митрополит. Истината е, че всички очакваха спокойно решението на Светия синод, тъй като на финалната права останаха две духовни чеда на покойния владика на Неврокопска епархия Натанаил – Мелнишки епископ Серафим и Браницки епископ Григорий.

„Изборът на двамата в Гоце Делчев миналата неделя доказа, че те са най-достойни за поста. Светият синод само узакони гласът на епархийските избиратели и на миряните в нашата епархия. Нека Серафим бъде достоен наследник на приснопаметния митрополит Натанаил, той бе този, който пое управлението на митрополията по време на боледуването на владиката, нещата са му ясни, народът го познава и цени“, сподели председателят на благоевградския катедрален храм „Въведение Богородично“ отец Андон Шавулев.

Свещеникът допълни, че огромната част от клира в Пиринско се радва от избора на Серафим. Надеждата им е този избор да е добър и за епархията, и за Българската православна църква, тъй като Неврокопска епархия е била винаги възлова. Все още не се знае кога новият митрополит ще пристигне в Пиринския край. Серафим ще бъде посрещнат на границите на епархията, в местността Антените край Благоевград. Навсякъде камбанен звън ще извести идването му. Още на неделната вечерна служба пък свещениците ще споменат името на новия Неврокопски митрополит в молитвите си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене