Connect with us

Култура

Емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ ще представи творчеството си в Амфиполи, Гърция

Published

on

На 24 и 25  август артистите ще представят българския фолклор по време на Двудневен трансграничен фестивал в Амфиполи. Фестивалът е под наслов „Традиции, танци, музика и култура!

През месец май, тази година, Благоевград бе домакин на Международния фестивал. Той цели да представи богатото културно наследство на България и Гърция с изпълнение на традиционни и за двете държави фолклорни песни, танци и игри. Фестивалът  се реализира по проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним „Култура без граници“.

Ансамбъл ”Пирин” е изнесъл близо 8000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас в почти 70 страни по всички континенти на света. Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове.

pirinsko.com

коментара

Култура

Проф. Лилия Илиева изнесе публична лекция в ЮЗУ

Published

on

Днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Лилия Илиева изнесе публична лекция на тема „Неосветените български приноси за културата на Европа от края на ХVІ до началото на ХVІІІ век“.

Събитието е своеобразен завършек на дейностите по ръководения от нея проект „Гутенберговата революция и българите“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ – МОН.

Публичната лекция откри и ръководи доц. д-р Лъчезар Перчеклийски. Приветствие от името на декана на Филологическия факултет – проф. д-р Магдалена Панайотова, прочете заместник-деканът по научноизследователската работа доц. д-р Гергана Падарева-Илиева.

Доц. д-р Борислав Попов направи кратко представяне на проф. Илиева, като подчерта, че тя работи в Югозападния университет още от неговото основаване и че е преподавател с нестандартно мислене, което прави нейната работа успешна и значима.

Пред преподаватели и студенти от Филологическия факултет проф. Илиева представи накратко научната продукция, свързана с дейностите по проекта. В изложението тя изтъкна откритията и приносите на 12-те книги, които раздели по тематика в три групи.

Към първата група проф. Лилия Илиева отнесе книгите, които включват произведенията на средновековни български автори, публикувани извън България (Киев и Вилнюс) през ХVІ и ХVІІ век. Това са съчиненията на Патриарх Евтимий („Житие и Служба на св. Йоан Рилски“), Йоан Екзарх („За осемте части на речта“) и Черноризец Храбър („За буквите“). Наборни и фототипни издания на тези редки старопечатни книги бяха направени от членове на екипа към проекта.

Във втората група проф. Илиева включи книгите, които представят българския език и българската история чрез трудовете на чуждестранни автори от ХVІІІ век (Йохан Фриш, „История на славянския език“; Йохан Щритер, „Кратко изложение за българите“).

коментара

Continue Reading

Култура

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ представят „Между кан-кан и сиртаки“

Published

on

На 23 октомври 2020 г. от 18:00 ч. в зала „УСЕТ“ (Учебен корпус №8) студенти от специалност „Съвременна хореография“ ще представят танцовия спектакъл „Между кан-кан и сиртаки“. Събитието е част от програмата на Националния студентски фестивал на изкуствата.

Представлението ще започне с популярния танц кан-кан, който става емблема не само на оперетата на Офенбах „Орфей в ада“ от началото на 19-и век, но и на идеята за безгранична забава въобще. Изпълнението им ще завърши със също толкова популярния гръцки танц – сиртаки, станал известен и с музиката на Микис Теодоракис, използвана във филма „Зорба гъркът“.

Спектакълът включва още постановките „Мухите на Шаолин и „Стюардеси“, както и съвременен прочит на харесвания танц от втората половина на ХХ век – макарена, вариации от класическия танц, испански танц, както и авторски прочит на български фолклор – „Самодиви“, „Девойко мари хубава“ и др. Студентите ще представят и поредица от дуети по комедията на Шекспир „Дванайсета нощ“.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ