ЕДНА НЕВЪЗМОЖНО УЖАСЯВАЩА ИСТОРИЯ САМО В ТОП ПРЕСА!

Бай Коста влязъл по тъмно в къща,объркал я с църква – домакинът го взел за крадец и го убил…

Бай Коста – поклонникът от похода до Рилския манастир, влязъл по тъмно в къща в село Дрен, обърквайки я с църква. 46-годишен мъж посрещнал 77-годишния маратонец, който имал сериозен проблем с очи­те, пребил го, най-вероятно го разсъблякъл и извикал съсед да му помогне да изхвърли трупа.

Това е накратко история­та около странната смърт на Коста Янков, която бе разга­дана от прокурори и разслед­ващи полицаи от Перник. На ГКПП в Хърватия е заловен обвиненият задочно в убий­ството. Той гостувал на майка си, която имала къща в Дрен, въпреки че не била адресно регистрирана там.

В първите часове след от­криването на разсъблечения труп на бай Коста разследва­щите недоумяваха за моти­вите. Допускаха, че е дело на психично болен или пък на ня­кого, който проявява безпри­чинна агресия. Много бързо обаче стигнаха до извършите­ля.

Възрастният мъж бе участ­ник в поклонническия поход по повод 550 г. от пренасяне мощите на св. Иван Рилски. Двайсетина души тръгнаха от Велико Търново на 1 юли по пътя, по който през 1469 г. мо­наси са пренесли мощите на светеца до Рилския манастир. В групата най-възрастният бил Коста Янков, опитен планинар, утрамаратонец и турист.

ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИ СЪС ЗРЕНИЕ­ТО ЧЕСТО ВЪРВЯЛ САМ

Предпочитал да се движи по асфалтирани пътища, а не през пресечени терени. Зара­ди това и не бил в основна­та група, но знаел обявения предварително маршрут и сти­гал успешно от точка до точка.

На 28 юли бай Коста се прид­вижвал между пернишките села Горна Диканя и Дрен. Ве­черта, когато се стъмнило,

РЕШИЛ ДА ПРЕНОЩУВА В ЧЕРК­ВАТА В ДРЕН

Попитал случайна жена къде е храмът и тя му дала насоки. Пенсионерът поел по улицата, но понеже бил със сериозни проблеми с очите, не успял да наме­ри църквата. Видял обаче сграда, която светела, и влязъл в двора.

В това време излязъл до­макинът – бил подпийнал и решил, че в двора му е вля­зъл крадец. Не изслушал обяснението на бай Коста и се нахвърлил да го бие. Налагал го жестоко и ду­шил, докато пенсионерът издъхне. Бай Коста не е имал възможност да окаже каквато и да е съпротива и да се брани.

След това му съблякъл дрехите и го оставил само по чорапи. Извикал съсед, който има лека кола, и го накарал да откарат тялото извън селото, където го из­хвърлил край пътя.

На следващия ден убиецът се опитал да избя­га от страната.

НАПУСНАЛ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ АЕРОГАРА СОФИЯ, КАТО КРАЙ­НАТА МУ ЦЕЛ БИЛА ИТАЛИЯ,

където преди време е жи­вял. Вероятно е решил, че там ще бъде открит, и заради това после се отправил към Хърва­тия. През почивните дни по­лицаи и прокурор установили кой е убиецът и му повдигнали задочно обвинение.

Окръжната прокуратура в Перник е издала европейска заповед за арест. Обвиненият е заловен на граничен пункт в Хърватия и се очаква в близ­ките дни да бъде предаден на нашите власти. При обиските в къщата на убиеца в Дрен, както и в колата на съседа са намерени част от дрехите и торбичката на бай Коста.

Съседът, който е привлечен като свидетел и е съдействал на прокуратурата, обяснил, че се страхувал за живота си. Мислел си, че

МОЖЕ ДА Е СЛЕДВАЩАТА ЖЕРТ­ВА НА АГРЕСИВНИЯ УБИЕЦ,

който бил с избухлив нрав след употреба на алкохол.

Срещу заловения в Хърва­тия има регистрирано частно наказателно дело за нанасяне на лека телесна повреда.

Убийството на възрастния поклонник потресе останали­те туристи в групата. Те до по­следно не вярваха, че мъжът е убит.

“Не беше агресивен, нито скандалджия. Беше изключи­телно добър човек, готов да помогне на всеки”, казаха не­гови приятели.

Йордан Йорданов, кметът на Българово, където бай Коста живял няколко години, пре­ди да се усамоти във вила край бургаското село Бане­во, научи от нас новината за ареста. Той потвърди, че 77-годишният мъж е имал сериозни проблеми със зре­нието, което се влошавало много бързо.

“Това, което ми казвате, е много жестоко.

НИЩО ЧУДНО ДА СЕ Е ОБЪР­КАЛ, ТРУДНО РАЗПОЗНАВАШЕ ХОРАТА, МЕН ОСНОВНО ПО ГЛАСА МЕ ПОЗНАВАШЕ

Когато искаше да се ви­дим, първо се уговаряхме по телефона къде точно да се срещнем”, разказа кме­тът на Българово.

За Йордан Йорданов бай Коста бил един от най-пози­тивните хора, които позна­вал.

“По всякакъв начин се оп­итваше да помогне на мен като кмет и на съседите. Двамата бяхме замислили да организираме маратон за празника на Българово на 6 септември. Дори тръг­нахме да обхождаме един от маршрутите. Жалко, не мога да повярвам, че си е отишъл така нелепо”, до­пълва Йорданов.

И се ядосва на първоначал­ните слухове, че убитият по­клонник бил агресивен човек.

“Много хора го познаваха и всички говореха с голямо уважение за него. Бай Коста беше изключително коректен и изявен маратонец”, казват в Българово.

Приятелите на Коста Ян­ков ще продължат делото му на маратонец. “Коцето има­ше много последователи – и млади, и стари. Успяваше да ги привлече към каузата си. Това си пролича и на погребе­нието му. Изпратиха го хора от цяла България, дойдоха представители на туристиче­ски клубове, негови познати, с които е участвал в различни исторически походи”, разказ­ва близък на ултрамаратоне­ца.

Бай Коста усилено се готвел за похода до Петрова нива в средата на август, който за него щял да бъде 17-и поред. Всяка година се включвал в честванията на Илинден­ско-Преображенското въста­ние с маратон до Странджан­ското Оборище.

Участвал е като ръководи­тел и с лични средства в общо 77 маратона, посветени на 45 исторически личности. За­палил се още като студент в СССР и над 50 години не изне­верил на страстта си въпреки проблемите със зрението и тежка сърдечна операция, при която е сменена една от кла­пите.

В социалните мрежи е пъл­но с думи за раздяла на хора, които са познавали възраст­ния мъж.

“Загубихме бай Коста, който бе с нас през годините по Све­тия път и бе пример за човек с голям туристически, но и жи­тейски опит. Голяма загуба е! Да се молим за спасението на душата му!”

Друг разказва, че говорил с поклонника в Курилския ма­настир, откъдето мина похо­дът.

“СПОДЕЛИ МИ, ЧЕ СЕ МОЛИ ДА УМРЕ НА ПЪТ, А НЕ ОТ БОЛЕСТ

Лек път по небесните пъ­теки, бай Коста! Ти достойно извървя житейския си път! Съ­болезнования на близките!”, допълва неговият познат.

Трогателно съобщение в социалната мрежа пък гласи: “Едно от най-големите чудеса на свети Иоан Рилски си ти, приятелю наш, баща и дядо, бай Коста. Господ прибра ду­шата ти в най-естествения и чист вид за нея, докато върви! Мир! Обичаме те! Ти си просто едно чудо!”

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене