Удря ни тежък вирус, предава се чрез мръсни ръце, нелечението води до менингит

Страшният вирус коксаки, който върлува в страната ни, вече е добил почти епидемични стойности, алармираха вирусолози и лични лекари.

Само за последните няколко дни в столицата са били регистрирани десетки нови случаи на т.нар. болест на мръсните ръце.

Вирусът с популярното наименование “ръка-крак-уста” най-често хваща малките деца по площадките, но и родителите им далеч не са защитени. Болестта започва остро – с висока температура, след която започват да избиват и пъпки, които водят до силен сърбеж. Отшумяват за няколко дни, но хората с по-слаб имунитет обикновено поддържат треска по 1 седмица. Не е изключено вирусът, ако не бъде лекуван правилно, да доведе и до опасни усложнения като енцефалит или менингит. Шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди, че тази година болните с усложнения са много повече от миналата година. 99 души са получили възпаление на мозъка заради вируси на мръсните ръце.

Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, обяснява той. “Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода”, съветва проф. Кантарджиев. Иначе коксаки вирусът се познава предимно по внезапното начало и много високата температура, която може да достигне и 40°. Но всяка инфекция има нужда от т.нар. “технологично време”, в което да се разгърне цялата клинична картина.

В следващите ден-два се появяват мехурчета по задната стена на фаринкса, небцето, устната лигавица, езика. Към третия ден се появява и обрив – предимно по дланите и ходилата. Той може да се изяви само със зачервяване или с развитие на болезнени мехурчета. Заболяването е силно заразно. Инкубационният период е между 2 и 7 дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене