Охранител отнесе условна присъда

Охранител, нападнал катаджия от Сандански, отнесе условна присъда

32-годишният Димитър Бижев, който налетя на бой на полицай от Сандански след разправия за неправилно паркиране на място за инвалиди зад Културния дом, получи условна присъда. Той бе осъден на 1 година “лишаване от свобода”, която бе отложена за изтърпяване с 3-годишен изпитателен срок.
Делото се гледа в Районен съд – Петрич заради отводи на санданските им колеги, тъй като майката на пострадалия полицай Антон Шопов работи при тях като съдебна деловодителка. Случаят бе изнесен от Сандански още в началото на разследването по искане на адвокат Добромир Парапанов (бивш съдия в РС – Сандански) и мярката за неотклонение се гледа от благоевградския районен съдия Владимир Пензов, който определи парична гаранция от 2000 лв. на обвиняемия санданчанин.

Към онзи момент Бижев беше обвинен по чл. 131, ал. 2 от НК – лека телесна повреда на полицай, за което се предвижда от 1 до 5 години затвор, което не е тежко престъпление. Тогава защитата оспорваше, че има нанесени телесни наранявания, тъй като не били описани. Описан бил само начинът, по който е станало, че полицаят е ударен с юмрук в областта на лицето.

Пред репортер на “Струма” тогава Димитър Бижев заяви: “Чувствам се като във филм след 72 часа в ареста. Никого не съм удрял, имаше блъскане. Имам малко дете, работя като охранител и получавам 500 лв. заплата. Семейството ми е обикновено, ако беше влиятелно, щях ли да работя за тези пари?”, каза охранителят, който е женен за дъщерята на нотариус Румяна Божудова.

Впоследствие обаче, освен обвинението за леката телесна повреда на полицай Антон Шопов, му е повдигнато второ – за едро хулиганство, по чл. 325 от НК, тъй като поведението му се отличавало с дързост и цинизъм към орган на властта. А именно, че на 22 януари 2017 г. е отправил обидни изрази към мл. автоконтрольора: “Ей, нещастник, много ти порасна работата, ще видиш какво ще ти се случи”, и го блъскал, като попречил на Антон Шопов и на колегата му Костадин Голаков да изпълнят служебните си задължения по охрана на обществения ред, като се съпротивлявал да му сложат белезници.

За всяко едно от двете обвинения Димитър Бижев получи условно наказание от 1 година с 3-годишен изпитателен срок, но му беше наложено едно общо. Присъдата обаче не е окончателна, тъй като подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене