Какво показа номинационното събрание на ГЕРБ – Благоевград?!

Партия ГЕРБ е партия на Каузата, Емоциите, партия, която е създадена на прави добро, така лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов наскоро охарактеризира създадената от него политическа формация. Партийните членове са отдадени на партията работят за каузата, пренебрегвайки личното си его, в името на общата идея

Това определение на ценностната партийна система обаче не важи за структурата на ГЕРБ Благоевград, която в хода на годините тотално деградира. Силата на Егото на някои самозвани активисти доведе ПП ГЕРБ до партиен и политически катарзис и превърна местната структура в структура на отцепници, опозиционери и предатели на каузата ГЕРБ, работещи против наложената от Борисов идея за единство и партийна дискретност.

От известно време битките на Егото в ГЕРБ Благоевград бяха латентни, шушукаше се около това кой, кого иска да прецака и кой как използва ГЕРБ за собствените си цели. Тези битки бяха част от една целенасочена антипартийна война, поведена от засегнати и изхвърлени извън борда активисти, наричайки се „верни на ГЕРБ и Борисов“. / цитат от срамното писмо, разпространено преди дни до медиите, в което верните на Борисов и каузата ГЕРБ оплюха публично един от най-успешните кметове в България, кметът на Благоевград Атанас Камбитов /.

РАЗДОРЪТ И ДЕГРАДАЦИЯТА В ГЕРБ лъснаха особено осезателно след проведеното завчера номинационно събрание, на което се събраха едва 260 човека от многохилядния областен център, част от които родата до 9-то коляно на двама от номинираните кандидат-кметове.

Срамно малък бе броят на присъстващите на събранието, толкова хора, че и повече, ще съберат далеч по-малките общини Петрич и Сандански, над 120 пък участваха в събранието на ГЕРБ в малката, близка до Благоевград, община Симитли. В началото на ГЕРБ на подобни събрания благоевградската структурата събираше над 600 човека. Днес те са три пъти по-малко, което неминуемо налага извода, че ГЕРБ Благоевград не стои добре на фона на останалите структури в областта и активността на тази структура в момента е равносилна на политическа катастрофа.

Многократно сме алармирали, че не е нормално Симитли, Банско, Петрич, Сандански да имат по-добри резултати на избори от структурата в големия областен център, биехме тревога, когато в структурата на „Жени“ ГЕРБ-Благоевград, ръководена от активистката Елена Ташкова, имаше явни крамоли, грозни прояви, бойкоти и вътрешнопартийни скандали за надмощие.И тук се оформиха два лагера, голяма част от жените на ГЕРБ не одобряваха лидера на градската структура Ташкова и се отлъчиха от нея, обединявайки се около областния лидер Адриана Мелниклайска. Бяхме шокирани, когато на рождения ден на женската структура се събраха едва 10-тина жени, които се подбраха на 4 маси в една малка благоевградска механа. На този празник пред Struma.com жените на ГЕРБ заявиха, че са бойкотирали Ташкова, която не одобрявали като лидер.

Тогава написахме: Кой прави опит да погребе женската структура на ГЕРБ. И въпреки опитите ни да получим коментар от лидерката Ташкова и други партийни функционери, на въпросите ни, какво се случва в ГЕРБ, къде изчезнаха активните жени на ГЕРБ?!, такъв не последва. Всеки бягаше от поемане на отговорност да съобщи, че в ГЕРБ – Благоевград има проблеми. И резултатите излязоха наяве. Катарзисът лъсна. И което е още по страшно тенденцията в посока обезсилване на ГЕРБ Благоевград се задълбочава.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ФАКТИТЕ показва, че на последните местни избори благоевградската структура на ГЕРБ, оглавявана от Йордан Андонов / номиниран сега за кандидат-кмет / успя да вкара с гласовете на около 6 800 благоевградчани, едва 9 съветници в ОБС. НА ТОЗИ ФОН ЗА КМЕТА НА БЛАГОЕВГРАД АТАНАС КАМБИТОВ, ИЗДИГНАТ ОТ ПП ГЕРБ, ГЛАСУВАХА 22 000 ДУШИ, КОЕТО ГО ПРЕВЪРНА В ЛИЦЕТО НА ГЕРБ, НО КМЕТ НА БЛАГОЕВГРАДЧАНИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ И ПАРТИЙНА ОБЯЗАНОСТ.

Цифрата при избора за съветници от ПП ГЕРБ, бе смущаваща. Анализирайки представянето на останалите 13 политически партии и формации, композирали действащия в момента общински съвет, ГЕРБ не мръдна с нито глас повече от постигнатото през 2011 г., и през 2015 година отново бе с 9 местни парламентаристи.

Сериозен шамар им заби Коалиция „Заедно за Благоевград – ЕНП и КБ”, чийто водач бе ОБС председателят Радослав Тасков, които успяха да вкарат в 7 съветника, само 2 по-малко от голямата ГЕРБ. Сериозен пробив тогава направи „Партия на зелените” на Андон Тодоров, която вкара четирима парламентаристи и стана трета политическа сила в местния парламент. Успешно бе представянето и на. Реформаторския блок, които имат трима съветници.

С толкова бе и основната опозиция БСП, която също като ГЕРБ не се представи добре и намали мандатите си наполовина в сравнение с 2011-2015 г. „Движение 21“, „Глас народен“, „Народен съюз“, Коалиция „ЕКИП-АБВ, НДСВ, ОБТ”, „Зелена партия“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и „Коалиция за Благоевград“ са с по двама местни парламентаристи.

С такъв шарен Общински съвет кметът на Благоевград Атанас Камбитов работи успешно в този си мандат, въпреки, че съпартийците му не го улесниха в работата му, осигурявайки му комфорта на сериозно герберско представяне в парламента.

ГЕРБерите явно си направиха анализ на „провала“ и не след дълго Изпълнителната комисия смени лидера на градската структура Йордан Андонов, а не негово място бе избран и издигнат областния управител Бисер Михайлов. Андонов трудно преживя този избор и се дръпна от активната политическа дейност.

Години наред нищо не се чу за него, до преди няколко седмици, когато се заговори за „възраждането му“ и връщането му в активната политика и то ударно, като кандидат-кмет. Класира се трети в номинациите и за него гласуваха 102 -ма от 260-те присъстващи. Това погали Егото на Андонов, който вчера в социалната мрежа благодари на всички, които го насърчили да се кандидатира за кмет, благодари и на тези ВНУШИТЕЛНИ 102-ма АКТИВИСТИ, които са гласували за него. „Аз“-ът, а не политическата му принадлежност пролича и в намеците, които направи по отношение на градоначалника, заявявайки как в кулоарите хората му се извинявали, че къде от страх за службата, къде от неудобство, НО щели да гласуват за Камбитов. Късата памет за изборните неуспехи на така наречените активисти ще им изиграе лоша шега, защото със 100 или 140 спечелени гласа, партия не се крепи, нито пък се дава реален шанс за победа в предстоящи местни избори.

Но пък Благоевград разбра -Андонов се обяви срещу кмета от ПП ГЕРБ Камбитов, независимо от имиджовия удар, който ще причини с това върху политическата партия, която представлява. Съветникът, шеф на НОИ, Илиян Георгиев, бе вторият номиниран за кандидат-кмет. Той се изкачи на престижното второ място в „стълбицата на Егото“. За него гласуваха 147 от присъстващите.

Илиян Георгиев е съветник от ГЕРБ първи мандат в местния общински съвет. Той е от Перник, зет в Благоевград, и получи подкрепата преди време на другия опонент за кмет Йордан Андонов, в качеството му на лидер на ГЕРБ – Благоевград. С неговото съдействие Георгиев влезе в структурите на ГЕРБ и въпреки, че при подредбата на листата за съветници на предишните избори, остана на 19 -то място, Георгиев успя с преференции да се изкачи на 4-тото място и седна в стола на общински съветник, за да не стане 4 години.

Години, в които Илиян Георгиев не направи никакво впечатление в местния общински съвет, тъй като почти нямаше изяви от престижната му трибуна. Той е сред най-мълчаливите общински съветници, без нито едно предложение касаещо работата му и развитието на Благоевград. Въпреки слабата му активност като съветник обаче, напоследък в града се заговори, че той имал мераци за кметския стол и упорито работил за изпълнението на това си намерение. Перничанинът показа завидна амбиция и работоспособност в набирането и събирането на поддръжници и това стана ясно на събранието.

Номинационното събрание на ГЕРБ показа мръсните вътрешнопартийни игрички, герберите „изпраха мръсните си гащи“ на показ и дадоха заявка, че се е оформило вътрешно партийно опозиционно ядро,, композирано от самозвани партийни активисти. Ядро, което е готово на всякакви обединения, дори и с противници от други политически партии. А подобна активност, подобни действия категорично уронват имиджа на управляващата партия ГЕРБ и дават повод за злонамерени коментари и победни надежди от страна на АнтиГерб настроените политически формации.

СЪБРАНИЕТО ПОКАЗА, че за някои хора каузата ГЕРБ е загърбена! Емоцията – Забравена! Водещо е Его-то и личната битка за реванш и партийна вендета.

ВИДЯ СЕ, че ГЕРБ Благоевград има нужда от основен ремонт и този извод се налага 2 месеца преди местните избори. Припомняме, че незадоволителен бе резултатът на структурата и на проведените Евроизбори, които отчетохме като генерална репетиция към предстоящия местен вот.

Светна СИНЯТА ЛАМПА за благоевградската структура на ГЕРБ, която явно има нужда от спешен основен ремонт и активни действия за възстановяване на статуквото от началото на създаването на партията, когато емоцията и каузата бяха над всичко друго. Днес са нужни нови лица, нови членове, които да изпълнят повелята на Бойко Борисов – Партията да е Кауза, да е над Егото, партия на емоциите и партия, която прави добро! За всички!

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене