Без категория

Националния печат

печат

В.“Сега“

 ДПС съблазнява избиратели с бързо издаване на български паспорти

ДПС прави пореден опит да увеличи избирателите си с обещания за бързи български паспорти. Депутатите Четин Казак и Тунчер Кърджалиев внесоха скандални промени в Закона за българското гражданство. Те предлагат изселниците, изгубили българско гражданство преди 1989 г., и техните наследници да стават български граждани при супербърза процедура и на практика, без да минават никакви проверки.

Няма седмокласник с бал 36.00 за гимназиите

Нито един седмокласник от София, Пловдив и Варна не е успял да постигне максималния бал 36.00 за прием в гимназиите. Това показват обявените в четвъртък резултати от първото класиране за елитните училища с прием след VII клас. С най-висок бал в столицата – 35.963, е ученичката от Софийската математическа Нина Димова. Момичето е прието да продължи образованието си в същото училище, съобщи началникът на Регионалния инспекторат в София-град Ваня Кастрева.

Парламентът изпадна в режим „детската градина“

За втори пореден ден вчера парламентът не успя да събере необходимия кворум от 121 депутати. Представителите на ГЕРБ не изпълниха повелята на лидера им Бойко Борисов да осигурят кворума и отказаха да се регистрират, въпреки че бяха в сградата на събранието. Разсърдили се от обидни изказвания на бесепарите Мая Манолова и Антон Кутев по адрес на Борисов в сутрешните предавания на телевизиите, обясниха по-късно те. Не се явиха и депутатите от „Атака“.

В.“Монитор“

Подбалканският път по-бърз към морето

Подбалканският път към морето София ­ Пирдоп ­ Карлово ­ Бургас това лято ще е по-бърз отколкото магистрала „Тракия”. Причината е множеството ремонти, които се извършват и предстоят да започнат в горещите месеци по автомагистрала „Тракия”.

Според експертите от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) шосето през Карлово дори при интензивен трафик ще ни отнеме по-малко време, за да стигнем до Бургас.

16-годишна се продава на хазяина си за наем

16-годишно момиче се продавало на хазяина си в Гърция, за да плаща наема на вуйчо си. Тинейджърката била поверена на 23-годишния си роднина, който се занимавал с кражби предимно на остров Крит. Той бързо се събрал с още четирима българи и гърка, при които били отседнали. С времето обаче не смогвал с парите и вместо наем му давал племенницата си. Това се случило около 10 пъти. Групата от шестима души обаче е заловена от полицията за кражби в района на Аркалохорио и Астрици.

Изпускат спешно язовирите

Кални води от река Янтра се вляха в Дунав вчера. МОНИТОР27.06.2014 Собствениците на язовири в Дунавския регион и Централна България да започват контролирано изпускане. Това е наредило екоминистерството вчера. Целта е да не се допусне рязко повишаване на нивата на реките и предпазване на населението от нови наводнения и да могат да се поемат новите високи води.

В.“Стандарт“

Задържат цената на тока до 1 октомври

Има риск от 1 октомври цената на тока да бъде увеличена. Това стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев. Причината е в големите задължения на НЕК, които възлизат на близо 3 млрд. лв. Половината от тях са натрупани заради некомпенсирани през последните години разходи на компанията във връзка със задължителното изкупуване на тока от ВЕИ-та и американските ТЕЦ-ове в комплекса „Марица Изток“. Между 2010 и 2014 г. НЕК не е получила обратно 720 млн. лв. от изхарчените суми за закупуване на зелена енергия.

Евролидери искат Бойко във властта

Лична подкрепа за председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и за България са обещали всички десни лидери. „Европа с тревога наблюдава случващото се в България“, написа бившият премиер в профила си в социалната мрежа facebook. Всички лидери обаче са отишли лично при него, за да засвидетелстват своята безрезервна подкрепа. „Пожелаха ми успех на предсрочните избори и ми вдъхнаха максимално оптимизъм, че след спечелването им ще помогнат максимално на България“, заяви още Борисов.

ВСС отряза Пенгезов за шеф на съда

Висшият съдебен съвет не избра досегашния председател на Софийски апелативен съд Веселин Пенгезов за втори мандат на поста. Причината е, че той е временно отстранен от длъжност и кадровиците не му гласуваха доверие.

Пенгезов уточни, че до момента единствено са му предявили материали по обвинението срещу него, но все още не е бил търсен и дори не е сигурен, че „до една година изобщо някой ще го потърси за нещо“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене