НС освободи Сергей Станишев

Сергей Станишев

Народното събрание прекрати правомощията на лидера на БСП Сергей Станишев като народен представител. Решението беше подкрепено от 171 депутати, против – трима, с „въздържал се“ гласуваха петима.

Интересно беше, че 1 депутат от „Коалиция за България“ гласува с „против“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов използва повода и пожела успех в новото поприще на Станишев.

От началото на парламентарната седмица – 25 юни, сряда, Народното събрание трябваше да гласува оставката на лидера на БСП като народен представител.

Причината – Станишев иска да заеме място в Европейския парламент. Мандатът на лидера на ПЕС и БСП като евродепутат започва от 1 юли.

Според професор Георги Близнашки, който преподава конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, червеният лидер не може да стъпи в Европейския парламент, докато нашият парламент не го освободи в пленарна зала. Причината се крие в решението на Конституционния съд за депутатския статут на Делян Пеевски. То отменя всякакви разпоредби на Изборния кодекс, на които се позоваваха Мая Манолова и Михаил Миков за автоматично освобождаване на Станишев от Народното събрание.

Кворумът в Народното събрание днес се регистрира от първи опит. Регистрираха са вече 158 депутати, така че фиаското от предните два дни в парламента беше избегнато.

Депутатите от ГЕРБ влязоха в пленарна зала, но тези от „Атака” не се появиха. По информация на БНТ стана и ясно, че Волен Сидеров няма да отиде на днешните консултации за дата за изборите, на които ще се обсъжда и какво да се прави до провеждането на предсрочния вот. Не е ясно и дали Сидеров ще прати свои представители на консултациите.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене