Какво се случва в Банско? Жив огън, превисоки температури, заслепяващи искри и тежки чукове в центъра на курорта!

В рамките на джаз фестивала в Банско, жителите и гостите на града стават свидетели и преки участници в изключително интересни и рядко срещани демонстрации. Наред с фолклорните традиции и обичаи, железните момчета от „Айрън Брадърс” подаряват силни усещания под открито небе и показват своите завидни умения в работата с желязо.

Жив огън, превисоки температури, заслепяващи искри и тежки чукове са само част от тайните с които майсторите извайват непокорния материал. И преди да си спомните изречението – „Казвам ти, майсторе, понеже не ти знам името”, трябва да знаете, че в ковачницата са събрани едни от най-добрите в света. Хуб Сенсен, Сергей Полуботко, Михайло Клочко, Олег Шупрутко, Сергей Тияско, Сергей Чайка, Васил Куции, Васил Киции- джуниър и Руслан Задарожнии. А на почетното място стоят Радослав Сарафов и Георги Делиев от „Айрън Брадърс“, домакини и организатори на събитието, които разказаха как е възникнала идеята за проекта.

Момчетата са получили покана от Михайло Бабяк, директор на 21-ва професионална гимназия в Ивано-Франквиск, за да говорят за бъдещи общи програми по обмяна на опит на учащите там, които да идват на стаж и в Банско, защото ковачницата в града е направена по образец, а майсторите се славят с уникалния си стил на работа.

Пристигнали на място, Радо и Жоро се срещат с организаторите на тамошния фестивал от поне 15 години-Михайло Клочко и Сергей Полуботко, и така, около полунощ в един ресторант пламва идеята за гостуване. Като на шега отначало и с особена доза приповдигнатост, банскалиите не се замислят за организацията на едно такова събитие, свързано с не-малко средства по транспорт и настаняване. Следва разговор с кмета на общината Георги Икономов, който веднага приветства идеята.

Най-хубавото е, че работата им, в рамките на Джаз фестивала, ще роди произведение на изкуството, подарък от железните момчета, който да се превърне в талисман за Банско и да бъде символ на неостаряващото минало и твърди, като от желязо, корени за този „ковящ“ духа си град. И никак не е случайно, че вдъхновени от музиката, мъжете с татуировки и бради, решават да подарят на курортния град паметник от звуци. И не един, а цели два.

Първият ще представлява камертон с внушителни размери, достигащи височина от три и половина метра, а вторият ще впечатли с форма и визия на „летящи клавиши на пиано”. И двата, естествено, са от желязо и ще бъдат готови още тази вечер. Всички с нетърпение очакват решението на Георги Икономов къде в Банско ще бъдат монтирани тези скулптури, направени с толкова обич и майсторство, вплели в себе си приятелската енергия и талант на едни от най-добрите „укротители на желязо”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене