Африканската чума приближава Гоцеделчевско

Африканската чума по свинете все по-застрашително се приближава до област Благоевград. След откритата дива свиня в Самоков, положителни проби за опасното заболяване бяха регистрирани при две диви прасета на територията на Община Доспат, съобщиха от ЮЗДП Благоевград. Новината е изключително тревожна, тъй като огнището се намира на по-малко от 50 км от община Гоце Делчев.

За дивите свине е известно, че минават по над 200 км дневно и съществува реална опасност те да влязат на територията на областта ни, въпреки мерките, които са предприели специалистите. Усетили надвисналата опасност, в района на Банско и Разлог много стопани вече са заклали прасетата си доброволно, коментираха от Областна дирекция по безопасност на храните за struma.com.

Засега на територията на областта ни няма нито един регистриран случай на Африканска чума по свинете, въпреки това специалистите съветват хората да умъртвят животните докато не е станало късно. Експерти от ОДБХ ежедневно правят проверки по магазини за месо, кланици и транжорни. Уточнява се бройката на домашните прасета. „Областната дирекция по безопасност на храните е в постоянна връзка с ветеринарни лекари от областта, ловци и ловни дружинки.

Провеждат се срещи с кметовете на малките населени места, които също провеждат широка информационна кампания за запознаване на населението с опасните последици от вируса“, заяви за struma.com директорът ѝ М. Бащавелов. Освен сериозната работа от страна на институциите за превенция на заболяването и недопускането му на територията на областта ни, е нужно и хората, стопанисващи прасета, да осъзнаят сериозността на ситуацията и да съдействат. ЮЗДП също е на бойна нога.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене