Предупреждения за опасни жеги и в петък! За 13 области на страната е обявен жълт код

Опасно горещо остава и в последния работен ден от седмицата. Жълт предупредителен код за жеги е обявен за 13 области в Северна и Централна България, сочи справка в сайта на НИМХ.

Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол.

Атмосферното налягане ще остане близко до средното за август – слабо ще се понижи.

През деня ще е предимно слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в западната половина от страната ще превали краткотрайно. Ще духа до умерен северозападен, в Източна България – югоизточен вятър. Горещо време ,при което максималните температури ще бъдат между 32 и 37 градуса.

Над Черноморието

ще бъде слънчево, привечер ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са между 26-29 градуса, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините

ще бъде слънчево, около и след обяд ще има временни увеличения на облачността и на места в масивите от Западна България ще превали. Ще духа умерен северозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 26 градуса, на 2000 метра – около 18 градуса.

Всичко за времето у нас и по света можете да намерите на Sinoptik.bg

Източник: НИМХ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене