Зов за помощ! Да помогнем на Микаела от Благоевград

12- годишната Микаела води ежедневна борба с епилепсията! Вследствие на тежките пристъпи, тя не може да ходи, не може да говори и дори няма самостоятелен седеж. Микаела е с гръбначно изкривяване, което е резултат от залежаването. Въпреки редовния прием на лекарства, Микаела получава ежедневни пристъпи. След обстойни изследвания, лекарите в турската болница „Аджибадем“ препоръчват поставянето на вагусов стимулатор. Целта е с помощта на стимулатора да спрат тежките пристъпи. Борбата е да се подобри здравословното ѝ състояние и да се развие максимално нейния потенциал. Всеки пристъп я връща назад. Надеждата е след поставянето на вагусовия стимулатор  да спрат  пристъпите ѝ. След това е нужна усилена рехабилитация, за да се подобри състояние на Микаела.

На гости съм в дома на Иван и Елена. Те са родители на 12-годишната Микаела, която се нуждае от операция в болница „Аджибадем“ – Турция. Хубавото е, че парите са почти събрани. Остават още 19 000 лв. Защо операцията не се направи тук в България?

– Защото никой не ни каза, че е възможно да се направи операция за епилепсия в България. Разбрахме го като се върнахме от Турция впоследствие. Обаче нямат опит при деца. В България са направени две – три такива операции в София, но нямат този опит, както в Турция. Никой не ни беше казал преди да отидем в Турция да направим поне един ядрено магнитен резонанс.

Защо се получава това разминаване между родителите на болни деца, институциите и лекарите? Защо я няма връзката, като се знае, че това дете е болно… защо да не лекува тук?

– Всички знаят, че системата е тотално унищожена. Няма никаква връзка между нас. Абсолютно никаква връзка и гледаме да се спасяваме поединично. Както си набавяме лекарства от чужбина, защото тук ги няма. Всъщност се знае, че има такива болни деца, които се нуждаят от тези лекарства. Не само деца, а и възрастни.

Какви са другите ви съпътстващи трудности? Количката ви е специална. Колко струва тя?

– 3 500 лв. Тя не е с всички екстри, за да е по-евтина.

Това е отвратително. Да продаваш нещо, което е толкова необходимо на болни хора на такава висока цена. Иване, ти като мъж, според теб колко струва тази количка?

– Като пример ще дам, че съм купувал гуми за тази количка по 15-20 лв., а в сайта откъдето закупихме самата количка те са по 200 лв. бройката. Едно чадърче е 150 лв…

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Методи Байрактарски зам.председател на редакционния съвет на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене