Повече туристи в Благоевград по проект „Долината на Струма“

Проектът „Долината на Струма“ беше успешно изпълнен от Община Благоевград през 2015 г., като финансирането му се осъществи от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2017 – 2013г., Приоритетна ос 3: „Устойчиво развитие на туризма”, Oперация 3.2: „Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-03/2012 „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите II”. Проектът е реализиран в партньорство между общините Благоевград, Симитли и Кочериново, с общ бюджет от 496 220.00 лв. и продължителност – 24 месеца.

Основна цел е свързана с повишаване на регионалния туристически потенциал посредством прилагане на комплекс от взаимосвързани и взаимонадграждащи се мерки за развитие и маркетинг на устойчиви и разнообразни, специфични за региона туристически продукти и пакети с висока добавена стойност. Проектът цели и да увеличи интереса към конкурентоспособни туристически ресурси на територията на общините Благоевград – Симитли – Кочериново, чрез конкретни дейности в областта на маркетинга и рекламата, които ще допринесат за диверсификация на туристическия продукт, намаляване на сезонната концентрация на отрасъла и по-равномерно разпределение на ползите от него. По-конкретно съпътстващите дейности са свързани с брандиране, разработване и провеждане на рекламна стратегия за продуктово позициониране на туристически пакети, изработване и разпространение на информационни, маркетингови и рекламни материали, реклама в електронни и печатни медии, предоставяне на консултации, изследване на ефективността на маркетинговите дейности за разпространение, участие в събития (международни, национални и регионални туристически борси), обществено осведомяване и информационни услуги, информация, публичност и визуализация и одит.

В рамките на проекта бяха разработени и популяризирани на туристическия пазар 4 комплексни туристически пакета, които оказаха положително влияние върху диверсификацията на цялостния туристически продукт и разшириха обхвата на пазарните сегменти. Те са с различна тематика и насоченост с цел да обхванат по-широк кръг от туристи и да задоволят в максимална степен потребностите, идентифицирани на туристическия пазар. Осемдневният туристически пакет „Четири планини по Долината на Струма“ се фокусира върху екологичен и активен туризъм, но има и акценти на културен туризъм; обхваща посещение на културно-исторически забележителности и природни феномени, планински преходи и трекинг, посещение на винарски изби в региона и др. Тридневният туристически пакет „Долината на Струма“ включва посещение на археологически паметници на културата и църкви, както и участие в културни събития при заявен интерес. Тридневният пакет „Танцът на бабугерите“ се концентрира изцяло върху културния туризъм, като предлага възможност за посещение на Международния фестивал на кукерските и маскарадни игри в гр. Симитли. Последният разработен пакет в рамките на проекта е „Стожери на вярата“ и той изцяло се фокусира върху обиколка на исторически и културни забележителности, както и върху дейности, свързани с отдих и почивка сред природата (пикник, риболов, винена дегустация и др.)

С цел популяризиране на туристическия продукт „Долината на Струма“ и разработените пакети Община Благоевград взе участие в редица международни изложения и панаири както в периода на изпълнение на проекта, така и след неговото приключване с оглед гарантиране устойчивостта на дейностите и постигнатите резултати. По-важните от тях са World Travel Market – London (07-09.11.2016 г.), TTR Букурещ (25-28.02.2016 г.), TTR Букурещ ІІ (17-20.11.2016 г.), Международна туристическа борса Ваканция и Спа – София (11-13.02.2016 г.), Международно туристическо изложение Културен Туризъм – Велико Търново (14-17.04.2016 г.)

Фестивал изложение Зелени дни – София (30.09-02.10.2016 г.), TT Warsaw (23-25.11.2017 г.).

Изпълнението на проект „Долината на Струма“ оказа положителен ефект върху развитието на туризма на територията на общините Благоевград, Симитли и Кочериново и постави основите на едно ползотворно партньорство за превръщането на региона в популярна и посещавана туристическа дестинация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене