19 паралелки в Пиринско са под норматива за минимален брой от 18 ученици в клас

19 паралелки в Пиринско са под норматива за минимален брой от 18 ученици в клас, стана ясно след записването на трето класиране от приема в 8 клас в неспециализираните училища от област Благоевград за предстоящата учебна 2019/2020 г. Записалите се ученици са 2606, а свободните места 488. Припомняме, че на втория етап те бяха 587, т.е. на трето класиране са попълнение 99 места.

Както „Струма“ писа, заради липса на кандидат-гимназисти на първо класиране бяха закрити 9 паралелки в 8 училища – 3 обединени, 4 професионални гимназии и една профилирана гимназия. „На този етап няма да закриваме други паралелки. Няма да действаме прибързано, затова ще изчакаме до последния възможен момент и ще дадем шанс на всички да реализират утвърдения прием, като се стремим към постигането на заложените прогнозни целеви стойности“, коментира вчера началникът на РУО Ивайло Златанов и допълни, че е извършен цялостен анализ на ситуацията след трето класиране. Той сподели и че някои от маломерните паралелки са в училища, които са единствени за населеното място. Такава например е ситуацията в СУ „Св. Пайсий Хилендарски” в Микрево, където е утвърдена една паралелка с профил „Природни науки“ и в нея има записани 12  бъдещи осмокласници. „Опасенията са ни, че ако тази паралелка бъде закрита, най-малко 4-5 деца няма да отидат да учат в друго населено място, тоест ще отпаднат от образователната система”, заяви началникът на РУО.

Подобна е ситуацията и с обединените училища в Плетена с 10 записани ученици, в Долно Осеново и Долно Дряново с по  13, в Лъжница – 12. В СУ „Йордан Йовков” в Рибново, което също е единственото учебно заведение за населеното място, има 17 свободни места в двете паралелки, училището в Крупник е с 9 непопълнени места в новата паралелка по „Икономическо и информационно осигуряване“. В СУ “Св.св. Кирил и Методий“ – Симитли една паралелка „Софтуерни и хардуерни науки” е пълна на 100% , а другата – с профил „Хуманитарни науки“, е със 11 записани ученици.

Ивайло Златанов определи като притеснителна ситуацията в  ПГЕЕ – Банско, където при прием в две паралелки свободни места са 20, а в ПЛТГ „Н. Вапцаров” в курортния град в двата класа има записани общо 23 ученици, или непопълнените бройки са 29.

„Надяваме се до началото на учебната година ситуацията да се промени, насърчаваме директори и учители да привличат и мотивират ученици. Една от алтернативите е процесът на връщане на ученици от чужбина“, каза още началникът на РУО. Във връзка с това от Регионалното управление на образованието са изпратили писма до директорите за мобилизиране на силите и събиране на допълнително ученици. Уведомени са и съответната местна изпълнителна власт и обществените съвети на училищата с маломерни паралелки.

Попълването на незаетите места след третия етап на класирането се определя от директора на съответното училище и се реализира в срок до 10.09.

До 13.09 се утвърждава осъщественият план-прием.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене