Лоша новина за фермерите в Пиринско!

Община Петрич наложи мерки във връзка с Африканската чума, обстановката в страната се усложнява

„Заради усложнената обстановка във връзка със заболяването по свинете, известно като „африканска чума“, се провеждат общински и областни заседания, на които се набелязват конкретни мерки за недопускане разпространението на болестта в област Благоевград“, коментираха ситуацията от Областна дирекция по безопасност на храните за struma.com.

От дирекцията успокояват, че към настоящия момент няма регистриран случай на опасното заболяване на територията на областта ни. „Взимаме необходимите мерки заболяването да не достигне до нас, но също сме подготвени и в случай на установяване на симптоми на заболяването или потвърдено такова“, казаха още експертите.

Заседание на общинската епизоотична комисия бе проведено и в Петрич, след което кметът на общината Димитър Бръчков издаде заповед, с която конкретно се регламентират задълженията на кметовете по места и стопаните. Кметовете на села следва да направят необходимото за актуализиране на списъка на свинете в личните стопанства, а списъците да бъдат предоставени на вниманието на Община Петрич и официалните ветеринарни лекари.

На следващо място кметовете на кметства трябва да информират собствениците на нерегистрирани свине, че при евентуално установяване на заболяване животните ще бъдат умъртвени, а стопаните няма да получат компенсация. При намиране на умрели диви и домашни свине да се информират веднага органите на БАБХ за вземане и изпращане на проби в специализирани лаборатории, гласи още заповедта на кмета на община Петрич Димитър Бръчков.

Такива мерки се прилагат на територията на цялата област. Остава засилен контрола и по граничните пунктове. Провеждат се срещи с ловци и текат информационни кампании. Въпреки това експерти съветват хората, които отглеждат домашни свине да ги заколят, тъй като заразата се разраства и е възможно да достигне и Югозапада.

Днес бе потвърден още един случай на заболяването – във ферма със 17 000 свине в Северна България. Заболяването се разпространява бързо сред свинете, но не е опасно за хората.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене