Повече местни данъци събрали в Кюстендилско

Увеличена събираемост при местните данъци и такси регистрира за полугодието общината в Кюстендил, каза зам.-кметът по финансите Надя Каратова. Най-голямо увеличение има при данъка „МПС“ с 228 хил. лева. Просто има семейства с по две-три коли, и непрекъснато се купуват от „втората употреба“.

Регистрира се повишение на събираемостта и при данъка „недвижими имоти“ заради увеличените сделки с имоти, то е с над 40 хил. лева.

При туристическия данък са събрани 1 800 лева повече – заради повечето посетили града през пролетта, в сравнение с полугодието на м.г. За полугодието планът за местните данъци и такси е изпънен около 47 %, сочат аналазите.

Проблем обаче е събираемостта за граждани и фирми от Македония и Сърбия с адресна регистрация в Кюстендил или в някое от съставните села. Стотици са фирмите на македонци или сърби с двойно гражданство, които не си плащат налозите. А на адресите, на които са регистрирани в Кюстендил, не се отзовава техен представител на известията за дължимите суми към общинската хазна. Не помогнаха и известията, пращани им по имейлите. Неофициално се коментира, че регистрираните с двойно гражданство в община Кюстендил са вече около 15 хиляди.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене