Избират до месец нов управител на болницата в Гоце Делчев

Най-късно до края на месец август ще има нов управител на МБАЛ „Иван Скендеров” в Гоце Делчев. В това увери кметът Владимир Москов. Управлението на предишния шеф – д-р Мария Радойкова, бе прекратено заради лошото финансово състояние на общинското дружество. Сега временно на поста е д-р Милан Първанов.

Общинското ръководство иска да се подобрят финансовите резултати на болницата. Трябва да се намалят разходите, да се управляват по-добре финансите.

„Разбира се, че има и обективни проблеми, свързани със здравеопазването. Но ние преценихме, че е необходимо и преструктуриране, и кадрово укрепване. В момента има клинични пътеки, по които има неизпълнение на дейностите. Може да се разкрият нови дейности, необходими за населенито, което пък ще осигури допълнителни приходи за болницата. Вярвам, че скоро ще има и по-добра услуга за пациентите, и по-добро отношение на лекари и персонал към болните”, твърди кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

В момента в МБАЛ „Иван Скендеров” работят четирима млади лекари по общинската програма за осигуряване на кадри, която финансира специализанти. С други 12 лекари общината има договори, тези медици специализират в болници в София и Пловдив. Догодина се очаква още трима от тях да постъпят на работа в гоцеделчевската болница. Общината има списък с необходимите специалности и дава възможност на кандидатите да си изберат специалности, от които има нужда болницата.

Проблем на лечебницата, е, че освен община Гоце Делчев само община Хаджидимово подпомага финансово дейността на здравното заведение. А тук се лекуват жители и на общините Сатовча и Гърмен. „Ще имам нови разговори с колегите – идеята е да поискаме по-сериозна финансова подкрепа за болницата. Един от големите проблеми за незавидното финансово състояние на болницата са неосигурените лица. Ние по някакъв начин компенсираме в нашата община през общинския бюджет, но трябва да го правят и другите три общини”, смята кметът Москов.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене