Новият Владика Благослови: Нека благодатта на Божия син да огрее душите ви.

СЕРАФИМ Преди тридесет  минути Негово Светейшество Българският патриарх Неофит обяви резултатите от гласуването за нов митрополит на Неврокопска епархия. Това е Мелнишкият еп. Серафим.

Гласували са 12 членове на Св. Синод, като гласовете са разпределени по равно между двете кандидатури – на епископ Серафим и на епископ Григорий. В такива случаи гласът на Патриарха придобива по-голяма тежест и определя крайния избор.

За Мелнишкия епископ Серафим са гласували следните митрополити: Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, Сливенският митр. Йоанакий, на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Старозагорският Галактион, Ловчанският Гавриил и Варненският и Великопреславски Йоан.

Митрополитите Пловдивски Николай, Врачански Калиник, Плевенски Игнатий, Великотърновски Григорий, Видински Дометиан, Доростолски Амвросий са гласували за Браницкия епископ Григорий.

В изборите не участва Западно и Средноевропейският митр. Антоний, който е в своята епархия. Припомняме, че на вчерашното си заседание Св. Синод взе решение да не приема „дистанционно” гласуване за митрополитските избори.

Наш репортер успя да се свърже с новият Неврокопски Митрополит Серафим, който през нашата медия благослови всички миряни с думите „Нека  благодатта на родилия се Божи син да огрее душите на всички.“

МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене