Честито! Мъжката фолклорна група при Читалище – „Просвета“ село Абалница отново с първо място от Роженския събор

Мъжката фолклорна група при читалище “Просвета“ в хаджидимовското село Абланица отново спечели първо място на Събора на народното творчество и животновъдството“Рожен 2019″.

Най- възрастният самодеец в групата Саид Чакъров който няколко десетилетия е и неин ръководител и колегите му самодейци с особена гордост приеха поредното признание. Освен плакета за първото място, самодейците са отличени и с почетни грамоти.

Над 200 000 посетители тази година преминаха през Роженския събор в първите два дни от националното фолклорно събитие.

Поредното издание на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019“ протече при внушително присъствие на българи от чужбина, сочат данните на организаторите.

Роженският събор е красноречиво доказателство, че българският дух е жив, заяви в словото си пред празнуващото множество председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Председателят на парламента поведе голямото роженско хоро, което се изви на обяд в 12 часа в дните на събора.

Музика от всички фолклорни области на страната звуча на 4-те сцени на Рожен в изпълнение на над 3500 участници в Националния фолклорен конкурс сред които бяха и самодейците от Мъжката фолклорна група  на село Абланица.

В сензацията на втория ден от събора се превърна 28-годишната Рейчъл от Тексас, изпълнила изключително емоционално, точно и красиво страхотната родопска песен, която всеки българин може да запее „Девойко, мари хубава“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене