ВИДЕО: Община Сатовча се сдоби с нова линейка по инициатива на депутата Спас Панчев

_MG_0735



На официална церемония Посолството на суверенния Малтийски орден в България  дари на Центъра за спешна медицинска помощ в община Сатовча оборудвана линейка за нуждите на спешния център, който е единствен в общината

Дарението е реализирано по инициатива на депутата Спас Панчев. Събитието откри кметът на община Сатовча Арбен Мименов, а официални гости бяха извънредния и пълномощен посланик на Суверенния Малтийски орден – Негово Превъзходителство д-р Камило Дзуколи, неговата съпруга, депутата Спас Панчев и представители на посолството. По време на церемонията Негово Превъзходителство д-р Камило Дзуколи връчи ключовете от реанимобила, който ще се използва за нуждите от неотложна медицинска помощ на жителите на община Сатовча.

„Вярваме, че трябва да отделяме част от своите ресурси, за да подпомагаме неговото развитие. Осъзнаваме, че подобно единично дарение не би могло да разреши всички съществуващи проблеми в българското здравеопазване, но се надяваме, че тези линейки ще помогнат за спасяването на не един човешки живот”, каза Негово Превъзходителство д-р Камило Дзуколи  в своята реч по време на събитието.

„Няма да скрия, че се чувствам много щастлив и се радвам, че във времена на тежка финансова криза все още има социално отговорни хора като депутата Спас Панчев и Посолството на суверенния Малтийски орден в България. Искрено вярвам, че техният пример няма да е прецедент и тяхната достойна постъпка – да подкрепят такова важно звено като „Бърза помощ” – ще получи подобаващ отзвук в бизнес средите и одобрение от обществото”, заяви от своя страна кметът Арбен Мименов.

Реанимобилът  в рамките на дарението е марка Фиат и е оборудван според европейските изисквания за оказване на спешна медицинска помощ, а също така разполага с пътна регистрация и застраховка.

Суверенен военен орден на хоспиталиерите на свети Йоан, от Йерусалим, Родос и Малта (познат още и като Малтийски орден) – рицарски религиозен орден на римокатолическата църква. Най-старият рицарски орден в света.

Малтийският орден има статут на наблюдател в ООН. Има дипломатически отношения със 104 страни, поддържа голям брой посланици.

В международното право Малтийският орден се явява държавоподобно образувание, а той самият се счита за държава. Суверенитетът на Малтийския орден се разглежда на ниво на дипломатическа мисия, но не и като суверенна държава. Понякога се разглежда и като държава-джудже./Топ ПРЕСА/

Димитър Серафимов

_MG_0727

_MG_0726

_MG_0733

_MG_0732

_MG_0731

_MG_0729

_MG_0728

_MG_0735

_MG_0736

_MG_0737

_MG_0738

_MG_0739

_MG_0740

_MG_0734

_MG_0719

_MG_0718

_MG_0720

_MG_0722

_MG_0723

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене