Еньовденските обичаи представиха децата от Център по изкуствата в Благоевград

еньовден

Деца от Център по изкуствата в Благоевград и възпитаници на лятното училище към Регионален исторически музей представиха обичаите и традициите за празника Еньовден. Нагиздени с везани ризи и одежди, момчетата и момичета пяха, танцуваха и се провираха за здраве през еньовски венец, окичен с билки.

Възпитаниците на Център по изкуствата и РИМ впечатлиха със знания за празника и познаване на голяма част от билките. За гостите те бяха направили вкусен билков чай.

Според вярванията Еньовден е далечният предвестник на зимата, неслучайно се казва „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“, припомниха децата. Вярва се, че на този ден слънцето „трепти“ и „играе“ на изгрев и който види това, ще бъде здрав през годината. Росата пък е с особена магическа сила и затова всеки трябва да се измие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството. Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък.

еньовден 1

еньовден 2

еньовден 3

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене