Интензивен трафик към Кулата

Автомобилите чакат по около половин час, за да преминат границата

Интензивен трафик към южната ни съседка се очаква днес. Допълнителни служители на Граничната полиция ще бъдат командировани за уикенда на пункта Кулата, за да се избегне образуването на километрични опашки.

Те ще помагат при обработването на документите и при проверката на преминаващите границата. Движението ще се осъществява в пет ленти.  При възможност трасетата ще бъдат разделяни на такива за европейски граждани, при които проверките са по-бързи и за граждани на трети страни. Органите на реда призовават пътуващите  да се запасят с храна и вода. Близо 600 хил. автомобила се отправиха от България към Гърция през последната една седмица.

Има опашка с дължина над 2 километра. Всички гюшета на пункта работят на пълен капацитет. Въпреки това автомобилите изчакват по около 30 минути. Иначе проверките продължават около половин минута.

В 10 часа тежкотоварният трафик ще бъде спрян и всички гишета ще работят за леки автомобили. Мобилни екипи ще проверяват автобусите още преди да стигнат до границата. Това ще се прави с цел избягване на образуването на колони и да не се затруднява преминаването през пункт „Кулата”.

От Гранична полиция съобщиха, че трафикът се е увеличил с 25% спрямо миналата година, което е създало и предпоставките за задръстванията. Очаква се интензивният трафик да продължи през целия ден като опашките ще се разделят на две – за европейски граждани и граждани на третия свят.

„Днес наблюдаваме изключително интензивен трафик. Той се усили още от 4.30 часа тази сутрин. От тогава сме минали на облекчен режим на преминаване. Времето за изчакване беше около 20-30 минути. В момента ситуацията е по-спокойна. Създадена е добра организация на работата на пункта”, коментира директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция” ст. комисар Стоян Мандаджиев на извънреден брифинг на „Кулата”.

Репортер: Кристиян Попов

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене