Мъжете на изчезване в Пиринско, умират повече от жените!

В Кресна броя на починалите мъже и жени е равен, в Разлог и Струмяни жените са повече, в Благоевград броят на починалите мъже е с около 400 повече от жените, Петрич е на второ място, в челната тройка е и Сандански ..

Черната статистика за смъртността в Пиринско на Националния статистически институт показва, че силният пол в региона се топи с бързи темпове. Според справките за 2018 година в региона са умрели много повече мъже, в сравнение с жените . Общият брой на починалите в област Благоевград е 4 056, като от тях 2 224 мъже и 1 832 жени.

Статистиката на Национален статистически институт показва смъртността в 14 общини- Банско, Белица, Благоевград, Гоце Делчев, Гърмен, Кресна, Петрич, Разлог, Сандански, Сатовча, Симитли, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда. Най- голяма смъртност е отчетена в община Благоевград- 857 души, от които 484-мъже и 373-жени.

На второ място се нарежда община Петрич със 705 починали през 2018г. , от които 406 мъже и 299 жени. В челната тройка на черната статистика, се нарежда община Сандански- 561, от които 304 мъже и 257-жени. Най- малък брой на починали през 2018г. има в община Кресна- 79, от които 40-мъже и 39-жени.

Равен е броят на починалите мъже и жени през изминалата година в община Якоруда- 128 общ брой или по 64 души от двата пола. Общините от област Благоевград, в които смъртността при жените е по- висока от тази на мъже са община Струмяни- 57 жени и 45 мъже и община Разлог-от общ брой 322- 160 мъже и 162- жени. Видно е, че силният пол май се оказва по-слаб в днешните условия на живот. Голямата натовареност и тежки отговорности, които поемат мъжете се отразяват на здравето и продължителността им на живот, коментират социолози. На шега коментират, че в Разлог и Струмяни жените са поели мъжките задължения затова и резултатът е такъв.

Извън нея обаче тенденциите са страшни- намалява средната продължителност на живот, броят на внезапно издъхналите мъже и жени, покосени от модерните на нашето време болести инфаркт и инсулт се увеличават с всяка изминала година. Лекари намират причина за това в неправилното хранене ,ненавременното лечение и подценяване на сигналите, които тялото дава. Така, че бъдете внимателни в грижата за здравето си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене