Без категория

БЛС: Все по-реален е рискът болници да затворят врати тази есен

болница

Има риск здравеопазването в България да бъде блокирано в месеците след септември и актуализация на бюджета на Здравната каса не е най-доброто решение.

Това е мнението на Българския лекарски съюз по повод очертаващия се дефицит в бюджета на финансовата институция в размер на 491 млн. лв. за 2014-а година.

От съсловната организация са категорични, че ако не се намери начин за преодоляване на недостига на средства, от септември до края на годината болниците в страната ще имат пари единствено да изплащат минималните заплати на работещите в тях.

Рискът болници да затворят врати тази есен е все по-реален, смятат от БЛС. Въпреки че актуализация на бюджета с 328 милиона лева, която вчера Здравната каса поискаха, би компенсирала дефицита, но тя не е най-доброто решение, тъй като има опасност средствата за нея да бъдат взети от парите на Касата, предвидени за следващата година.

Според председателя на съсловието д-р Цветан Райчинов най-добре е държавата да започне да заплаща здравните вноски на пациентите, които осигурява в пълен размер. Ако това не се случи и се тръгне към актуализация на бюджета на финансовата институция, то трябва да се започне веднага.

Минимум 20 дни техническо време са нужни за актуализиране на бюджета за здраве, смята зам.-кмета на столицата с ресор „Здравеопазване“ ген. проф. Стоян Тонев.

Той успокои, че общинските болници в София са в сравнително добро финансово състояние, тъй като общината ги субсидирала допълнително.

От Лекарския съюз добавиха, че са призовали всички лечебни заведения да не подписват анекси към договорите си със Здравната каса, свързани с постановлението на Министерския съвет, което позволява на Касата сама да определя кои болници да финансира допълнително. Като тревожна подробност лекарите добавиха, че още през месец май са били изчерпани средствата, предназначени да покрият разликата в потребителската такса за посещение при джипи отстрана за пенсионери. Потребителската такса за тази група хора бе намалена на 1 лев.

Утре предстои да се проведе Национален съвет на Лекарския съюз, на който от съсловната организация ще решат какви мерки да предприемат предвид така създалата се ситуация с липса на средства за здраве.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене