Към Гърция: Преминаващите – 3 пъти повече от капацитета на „Кулата“

Неправилно планиране на пътуването, забравени документи и множество желаещи да посетят Гърция. Това са причините за дългите опашки на ГКПП Кулата, пише „24 часа“.

 

От МВР са категорични, че Гранична полиция работи с пълен капацитет. Въпреки това огромният брой преминаващи оттам води до километрична тапа и до 2 часа чакане.

31 000 превозни средства са преминали през ГКПП Кулата за 24 часа в последния ден на юни. През Маказа са 11 584. От МВР препоръчват водачите да преминават и през по-малко натоварени пунктове като Илинден, Ивайловград, Златоград и Капитан Петко войвода“. Масово хората избират да минават през пункта заради магистралата. Така там се струпват много превозни средства. На останалите гранични пунктове проблеми няма, но много малко от пътуващите избират пътя оттам. Експерти изчисляват, че дори отклоняването от „царския“ път към по-малките КПП-та по гръцката граница прави пътя до морето по-кратък, отколкото този с чакането на Кулата.

Когато граничарите работят с пълен капацитет и с всички налични гишета, ГКПП Кулата може да обработи максимум 400 коли на час, или около 10 000 на денонощие. Според полицаи това е 3 пъти по-малко, отколкото преминаващите в последния уикенд на юни, когато започват летните отпуски. Автомобилите на български граждани минават за половин минута, но тези, които идват от държави извън ЕС като Сърбия и Молдова, се проверяват щателно и за повече време. Освен граничния контрол има и митнически за по-рисковите превозни средства.

От Гранична полиция обясняват, че сред срещаните проблеми при преминаване на граничен пункт е липса на копие на декларацията от другия родител на децата. Татковци и по-рядко майки носят само оригинала. Тогава полицаят трябва да го вземе ксерокопира, да остави копието на пункта и да върне оригинала, което бави трафика.

МВР напомня, че при излизане от страната с деца до 18 години трябва да се носят валиден български паспорт или лична карта. Често родителите носели само акт за раждане на наследниците си.

Гранична полиция напомня, че това не е документ за пътуване. Декларацията е нотариално заверено писмено съгласие на отсъстващия родител при пътуването на детето. За да се чака по-малко, родителите предварително трябва да подготвят незаверено копие на документа за съгласие, което да остане на граничния пункт след преминаване. Когато родителят е починал или съдът е дал правата на единия от тях, не е нужна такава декларация. Задължително е обаче да се дава смъртен акт в оригинал, ако единият родител е починал, или копие, макар и незаверено на съдебното решение, което дава права за детето.

Според някои чакащи е хубаво да има граничен пункт, който да обработва документите само на хора, влизащи от страни извън ЕС, както и на други, които са родители с деца. Според други, това би било трудно изпълнимо, защото няма как служителите да търсят деца из колите в колоната, която се образува на пункта и да ги отклоняват.

Гранична полиция участва в европейския проект SMILE, за разработване на иновативна система за граничен контрол, която ще улесни в бъдеще преминаването и ще намали трафика.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене