Банско казва „Не” на найлоновите торбички

Община Банско ще отбележи Международния ден без найлонови торбички – 3 юли. Предвидени са редица инициативи, част от кампанията „неРАЗДЕЛНОБанско”. „Не използвам найлонови торбички” е слоганът, с който Банско ще отбележи деня, посветен на тази кауза. Ще се популяризират разделното събиране, рециклирането и компостирането на отпадъци.

Ще бъде подписано споразумение с туристическия бизнес в курорта, което предвижда прекратяването на употребата на найлонови торбички в механите и хотелите. Още при представянето на „неРАЗДЕЛНО Банско“ бизнесът заяви своята готовност да се включи в кампанията и дори да положи допълнителни усилия в посока намаляване на отпадъците.

Идета е да се включат и търговските обекти за хранителни стоки. Магазините, които се присъединят, ще ограничат продажбата и предлагането на вредния за природата материал, като насърчат клиентите си да използват своята торбичка за многократна употреба или предложат хартиена.

„Целта ни е да намалим драстично потреблението на найлонови торбички на територията на общината. Като курорт, който ежегодно посреща стотици хиляди български и чуждестранни гости, е наш дълг да покажем, че добрите примери могат да се превърнат в устойчиви практики. Затова и в рамките на инициативата на 3 юли сме се стремили да включим всички – деца, родители, собственици на магазини, хотели и ресторанти. Смятам, че промяната минава през участието на всеки гражданин”, твърди Георги Икономов, кмет на община Банско.

Събитието ще се проведе на площад „Никола Вапцаров” от 10:00 ч. Програмата включва и детски празник с рисуване.

Община Банско си е поставила задачата да бъде направена най-дългата рисунка в България на тема „Зелени идеи“. Ще бъдат осигурени необходимите материали за рисуване, а всички на възраст до 12 години ще могат да се включат, като представят своята „зелена” картина на света. Предвидени са подаръци за участниците – атрактивни торбички от плат с логото на „неРАЗДЕЛНО Банско”, с които да пазаруват занапред.

От общината призовават родителите и близките на децата да поговорят с тях относно вредата от найлоновите торбички и да ги насърчат да участват в инициативата, както и да се отнасят отговорно към природата в ежедневието си.

„По данни на Националната статистика всеки българин използва 400 торбички годишно – число, което, вместо да намалява, расте с 30% всяка година. Всички разбираме удобството на найлоновите торбички, но то е краткотрайно – обикновено ги изхвърляме малко след употреба. В същото време знаем колко бавно се разграждат те и какви вреди носят на природата. Затова искаме да призовем хората да ограничат тази употреба. Както гласи и мотото на „неРАЗДЕЛНО Банско” – по-лесно е, отколкото изглежда”, допълва Икономов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене