Жега и слънце за старт на седмицата!

Днес ще бъде слънчево, около и след обяд – горещо. Температурите ще се повишават и максималните ще достигнат между 31° и 36°.

В планините също ще е слънчево. Ще духа до умерен, по високите и открити части и временно силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра – около 17°.

И по морето ще е много топло и слънчево. Ще духа слаб югоизточен вятър. Максимални температури 30-31°. Температурата на морската вода е 26-27°.

Юли пристига с много слънце и горещо време. Най-високите температури през месеца ще са между 36 и 41 градуса. Най-ниските – между 10 и 15 градуса. Очаква се средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Към 3-6 юли ще премине атмосферно смущение. Въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите относително ще се понижат. През втората половина от десетдневието температурите ще бъдат близки до обичайните. В края на периода се очаква да премине атмосферен фронт и на места ще превали и прегърми.

През повечето дни от второто и от третото десетдневие ще бъде предимно слънчево, около и след обяд – горещо. По-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12, 17, 20, 24 юли и в края на месеца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене