Разложката гимназия изградена с парите на двама братя-търговци

Каназиреви са четирима братя-дарители, търговци и революционери, но Разложката гимназия, която наскоро чества 101-та си годишнина, носи имената на двама от тях -Петър и Иван, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

 

Гимназията носи имената им, защото двамата през далечната 1917 г. даряват 300 000 златни лева за строеж на гимназия в град Разлог, тогава Мехомия.

Разложката гимназия е завършил Никола Вапцаров, в нея е учил и архитект Баров, проектирал НДК и новия център на Благоевград от времето на дипломатическия корпус

За благородното и родолюбиво дело на братята разказва Илия Тантилов-уредник в разложкия Исторически музей.

Иван е роден през 1872 г., получава прогимназиално образование и от края 1896 година се включва в основания от Гоце Делчев в бащината му къща комитет на ВМОРО като секретар. От 1897 година е председател революционния комитет, до 1901 година, когато е прогонен от турските власти в София, където с брат си Петър основават фирма за производство на сапун. Част от спечелените пари даряват за просперирането на родния им град – даряват средства за ново училище, 300 000 златни лева за издръжка на средно учебно заведение, пари за построяване на околийско управление, пари за построяване на склад за обработка на тютюн и други. Иван Каназирев умира на 16 октомври 1920 година в София.

Петър Каназирев е роден през 1870 година в Мехомия, през 1885 година завършва българската мъжка гимназия в Солун и се занимава с търговия. В 1892 година емигрира в София. През 1903 година участва в Илинденско-преображенското въстание, умира през 1931 година в София.

Петър и Иван Каназиреви са съоснователи на химическата индустрия в София и Бургас.

Заради революционната си дейност братята са принудени да бягат от Разлог, тогава Мехомия, останал в пределите на Османската империя. Заселват се в софийския квартал Ючбунар, където правят военни сапуни, сключвайки договор с Министерството на отбраната, а с кредит от банката правят фабрика носеща името „Солун“, в която правят и цивилни сапуни с техника на световно ниво. Получават награди на изложения в Европа, като от Лиеж например.

Каназиреви са изпращали сапун на разложани и вагони със захар през гара Септември. През 1917 г. създават с дарението си от 300 000 златни лева фонд за създаване на непълна гимназия.

След Световната финансова криза 1929 се прави ударно строеж на нова сграда, след като първоначално гимназията се помещавала в Марковото училище, първото класно училище, основано през 1835 г.

Идеята за основаването на гимназията е била след основното да има възможност и за средно образование. За преподаватели са търсени учители с висше образование.

В съдено Банско е имало опит за създаване на гимназия със средствата на протестантските проповедници, но той е неуспешен. Комисия от министерството слага 32 минуса на банската гимназия, а на Разложката дава отличен. Затова Йонко Вапцаров се принуждава да изпрати синът си Никола да учи в Разлог.

През 1981 г. с подкрепата на министъра на образованието Александър Фол се изгражда нова сграда.

Старата сграда обаче е определена от архитекти като образец на училище, като модел за сегашните архитекти. Само единият брат-Петър успял да види готовата сграда на училището.

Другите двама братя Каназиреви са Владимир и Владислав, родени съответно през 1879 и 1876 г.

Владимир е български офицер, ръководител щаба на въстанието, а след това е военно аташе в Париж, където се запознава с американка и заминава за САЩ. Умира през 1962 г. в Ню Йорк.

Владислав Каназирев също е търговец и революционер, след освобождението през 1912 г. става кмет на Разлог, умира в болница в София на 25 ноември 1950 година. Погребан е в родния Разлог.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене