Славчо Гоцев представя книгата си „Никола Спасов Малешевски – живот и дело (1850 – 1945)“

Славчо Гоцев е роден в Малешевския край. Дядо му Яне Гоцев е създател и ръководител на местния комитет и член на Околийския комитет на ВМОРО, личен приятел и съратник на Гоце Делчев. Баща му Георги Янев Гоцев е виден деец на ВМРО в Скопие през 1945 г, 12 години е политзатворник в бивша Югославия.

Авторът завършва гимназия в гр. Берово и Висша педагогическа академия в гр. Щип, след което следва право в Юридическия Факултет на Скопския университет. Един от създателите и лидерите е на студентска патриотична организация, която се обявява срещу асимилацията и денационализацията на българите във Вардарска Македония. Заедно с негови колеги и съратници е арестуван от властите, разследван и малтретиран, а след общата политическа амнистия през 1962 г. продължава да бъде обект на преследване. Скоро след това семейството му получава политическо убежище в България, където завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност история.

В периода 1982-2004 г. е научен сътрудник в Института по история към БАН, член на Научната група в Благоевград. Автор е на книгите „Национално-революционните борби в Малешево и Пиянец, 1860-1912 г.“ и „Борби на българското население в Македония срещу чуждите аспирации и пропаганди 1878-1945 г“, включени в престижни световни каталози и университетски библиотеки. Написал е и много научни статии по т.н. „македонски въпрос“ от възникването му след Берлинския конгрес през 1878 г. до наши дни.

Понастоящем пенсионер, Славчо Гоцев остава верен на своите възгледи и все така непоколебим патриот.

Г-н Гоцев избра вестник Топ Преса за първото представяне на своята книга „Никола Спасов Малешевски – живот и дело (1850 – 1945)“

Целият материал четете в печатното издание на Топ Преса!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене