Три девойки от Рибново в местни, автентични носии участваха в заснемането на клипове към новите песни на Хамид Имамски

На фона на красивата природа над Триград младият изпълнител Хамид Имамски снима клипове на новите си песни с три девойки от Рибново в местни и автентични носии

Младият изпълните на родопски народни песни Хамид Имамски избра в клиповете на новите му песни да грейнат и три вида рибански носии облечени от красивите девойки Нермин Уланова, Мериан Караилиева и Гюлтена Сиракова от гърменското село Рибново.

За първи път село Рибново ще представи 3 вида традиционни рибански носии по телевизия на фона на фолклорни песни.

В момента екип на телевизия Фен Фолк снима клипове, които ше бъдат представени по тяхната телевизия на фона на народни песни в изпълнение на  певеца Хамид Имамски.

Замисъла на певеца е в песните му да грейнат традиционните носии от различните краища на Родопите, за което  избра и китните и красиви носии на рибанските девойки и жени.

За трите момичета Нермин Уланова, Мериан Караилиева и Гюлтена Сиракова облечени в трите вида красиви рибански носии е истинско и уникално преживяване, а за самото село избора на младият изпълнител е голяма чест.

Именно в чест на трите девойки които участват и се представят великолепно на снимките, младият изпълнител Хамид Имамски обеща да направи един голям концерт в Рибново и да съдейства за по – нататъшно участие и реклама на единствената и уникална носия от този вид както и да бъде създаден Рибновски ансамбъл, което е мечтата на най-младото поколение на селото убедени, че традицията трябва да се запази.

Иначе, младият изпълните Хамид Имамски е от с. Триград. Роден е в гр. Девин където завършва местното СОУ „Христо Ботев“.

Висшето си образование продължава в Лесотехнически университет със специалност „Горско стопанство“, където се дипломира като инженер-лесовъд  по горско стопанство, след което защитава с отличен магистърската си теза „Изчисляване на продуктивността и запасите на мурсалския чай на територията на ДГС „Триград“ в специалност „Стопанисване на горите – специални ползвания в горите (недървесни продукти)“.

Образованието на младия изпълнител не е свързано с музика, но тя е в сърцето му. Особено родопската песен.

Той пее от дете на събори, празници и сватби.

Още тогава се отличава с автентичното пеене. Когато е във втори клас за първи път се качва на голяма сцена на Националния фолклорен събор „Рожен“, където печели първо място и златен медал с песента „Момне ле, мари каматна“. Като малък става част от групата за автентични песни към НЧ „Изгрев“-1936″, с. Триград, където пее и до днес.

Изявите му се простират и  извън пределите на България. Многократно гостува на събори на български общности в Турция и Гърция, където с часове пее свидни автентични родопски песни.

Хамид Емамски  е самоук талант. Никога не е вземал  професионални уроци. За него родопската певица Радка Кушлева е светилото на автентичния родопски фолклор.

Издирил е  и е  записал  над 500 автентични родопски песни, благодарение на своята прабаба Хасибе Кьорчева, която доживява 108 години. Голяма част от тях са от бита и традициите на помаците. Интересното е, че успява да научи оригиналното им звучене, така както са ги пели преди години.

Първия си самостоятелен албум „Чеирен се е запалил“ Хамид издава през 2018 г. Съдържа 10 автентични песни от всички части на Родопите. Сюжетът им е свързан с истински човешки съдби, история и бит от преди няколко века. През 2019 г. албумът му е преиздаден, поради изчерпване на тиража.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене