Радиация трови в Кюстендилско!

Радиоактивност трови минералната вода в кюстендилското село Невестино.
Това предупредиха от регионалната инспекция по здравеопазване, като призоваха хората да не я консумират. При изследвания за балнеологичната оценка на минералния извор, който е на 472 м дълбочина, е установена повишена радиоактивност.

„В момента не е удачно тази вода да се използва за пиене от населението. Мярката е временна и е до излизане на окончателните резултати. В случай че нещата се променят в показателите на водата, това ще бъде променено и съответно табелата ще се махне, но докато трае проучването, сме длъжни да информираме хората, така че да е ясно, че не е подходяща за пиене“, коментира пред медиите Георги Стоянов, началник на отдел в Инспекцията по здравеопазване в Кюстендил.
От много години пътуващите от Кюстендил към Благоевград спират в Невестино, за да пълнят туби с минерална вода. Но сега са поставени предупредителни табели, че водата може да е опасна за здравето им и е препоръчително да не го правят. „От десетилетия си пием водата и нищо ни няма. Не виждам причина сега да спрем. Тровим се с лошите храни, така че една вода не може да ни уплаши“, коментираха с усмивка жители на Невестино. Местните хора от Кюстендилско признават, че няма паника.

Подобно е отношението и на хората в Хасковско, които от 2017 г. имат проблеми с уран във водата, но продължават да я пият. Тогава във водата бяха открити повишени стойности на радиоактивния елемент, а местните получиха забрана да пият и да се къпят с живителната течност по домовете си.

Към селата Върбица, Сталево, Светлина, Бориславци и Динево от началото на годината още две получиха забрана да консумират вода от чешмата. В Свирково и Дряново пристигна водоноска, също заради повишени нива на уран. Ако в човешкия организъм се натрупат стойности над допустимите, уранът може да увреди всички клетки в човешкия организъм. От община Хасково започнаха изграждането на нови кладенци и водопроводи. Целта им е да смесят водата и така да паднат стойностите на естествен уран. Напук на всички предупреждения, местните хора пият и готвят с вода от чешмите си, признавайки, че не усещат да имат проблеми със здравето.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене