В първата събота ва м. Юли сатовчанци отново ще празнуват „Ден на чешмата и семейството “

Отново настъпва  време за почивки, отдих, родови срещи , приятелски сбирки и релакс  , време за разтоварване от забързаното и натоварено ежедневие.

В първата събота на месец юли в община Сатовча отново ще бъде отбелязан най- новият празник в местният календар , а именно Празника – Ден на чешмата и семейството който бе традиционализиран  съгласно решение на Общинския съвет по предложение на кмета на общината Арбен Мименов .

Мотивът, за приемането на  предложението  на кмета Мименов за новият  общински празник  бе ,че на територията на община  Сатовча  има изградени  над 900 чешми, които в повечето случаи са гарнирани с прекрасни кътове за отдих, както и съществуваща неписана традиция  според която в летния сезон, през  месеците юли и август масово  се организират родови и приятелски срещи на чист въздух и студена планинска вода.

Идеята и смисъла на празника е  още ,да се запази добрата традиция, добрите взаимоотношения и сбирките, които сплотяват хората, семействата и сатовчанските родове . Да се създават повече предпоставки за докосване до красивата природа на

общината и до създаване на трайни взаимоотношения – човек, природа и околна среда.

По традиция, всяка година общинското ръководство организира издаването и разпространяването на информационна брошура за Празника на чешмата и семейството, чрез която се канят всички жители и гости на общината да се включат в мероприятието, да се порадват на красивата ни природа, на сътворените от местните хора прекрасни чешми и кътове за отдих, да бъдат заедно с близки и приятели, за да се продължи традицията, за да я има и в утрешния

ден какго и  тя да бъде  оставена и завещана на  поколенията .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене