Тръгна кампания срещу една стара кауза на вестник ГРАДЪТ

Хората в село Гърмен се обединиха около каузата да спасят от разрухата и да възстановят старата си църква „Свети Георги“. Възрожденският храм е построен през далечната 1898 година и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария. Някои от иконостасните икони са още от 1836 година – наследство от предходния по-малък храм.

Храмът обаче е затворен през 2003 година, когато за последно там е отслужена литургия на Великден. Причината за това е падналият покрив на светата обител заради дъждовете. „Сега ходим в новата църква „Света Анна”. Но нашата мечта е да възкресим стария храм. Работим доброволно, събираме дарения. Който може, помага. Радостното е, че много хора се отзовават”, твърди Иван Кременлиев от Гърмен.

Кутии за дарения са поставени на различни места в населеното място. В края на миналия месец общинският съвет отпусна 2000 лева за ремонта на 121-годишната църква. Дейността по възстановяването на светата обител се прави с благословията на Неврокопския митрополит Серафим, който преди два дни дошъл на място, за да види как върви работата. Местните хора вярват, че с общи усилия ще успеят да възкресят храма и отново църквата ще бъде действаща, а те ще палят свещи в нея и ще се молят за здраве и благоденствие.

Банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN: BG30STSA93000026124366
BIC: STSABGSF
Храм „Свети Георги” – Гърмен – старото село
Длъжни сме да припомним, че преди около три години вестник Градът беше медията, която за първи път публикува снимки и информация по темата. От тогава нищо. Сега обаче сме щастливи, че все пак някой е чул гласа ни или е прочел информацията ни в интернет и се е заел с каузата да спасим рушащата се църква.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене