Connect with us

Таблоид

Тръгна кампания срещу една стара кауза на вестник ГРАДЪТ

Published

on

Хората в село Гърмен се обединиха около каузата да спасят от разрухата и да възстановят старата си църква „Свети Георги“. Възрожденският храм е построен през далечната 1898 година и представлява трикорабна псевдобазилика с камбанария. Някои от иконостасните икони са още от 1836 година – наследство от предходния по-малък храм.

Храмът обаче е затворен през 2003 година, когато за последно там е отслужена литургия на Великден. Причината за това е падналият покрив на светата обител заради дъждовете. „Сега ходим в новата църква „Света Анна”. Но нашата мечта е да възкресим стария храм. Работим доброволно, събираме дарения. Който може, помага. Радостното е, че много хора се отзовават”, твърди Иван Кременлиев от Гърмен.

Кутии за дарения са поставени на различни места в населеното място. В края на миналия месец общинският съвет отпусна 2000 лева за ремонта на 121-годишната църква. Дейността по възстановяването на светата обител се прави с благословията на Неврокопския митрополит Серафим, който преди два дни дошъл на място, за да види как върви работата. Местните хора вярват, че с общи усилия ще успеят да възкресят храма и отново църквата ще бъде действаща, а те ще палят свещи в нея и ще се молят за здраве и благоденствие.

Банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN: BG30STSA93000026124366
BIC: STSABGSF
Храм „Свети Георги” – Гърмен – старото село
Длъжни сме да припомним, че преди около три години вестник Градът беше медията, която за първи път публикува снимки и информация по темата. От тогава нищо. Сега обаче сме щастливи, че все пак някой е чул гласа ни или е прочел информацията ни в интернет и се е заел с каузата да спасим рушащата се църква.

Таблоид

ВиК – Благоевград предупреждава за опасност от замръзване на водомерите

Published

on

Във връзка с настъпилото застудяване и очакваните минусови температури през следващите месеци, “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград напомня на своите потребители, че е необходимо водомерните възли и водопроводните инсталации, които са на открито, да бъдат зазимени.

Тръбите и крановете трябва да се изолират с материал, който не поемат влага. Практиката показва, че най-голяма опасност от замръзване на водомерите съществува за имоти, които не се обитават през зимния сезон, както и водомери, разположени в мазета и части на жилищни сгради, които не се отопляват.

Препоръчително е прозорците на съотвените помещения да се уплътнят, а вратите да се затварят плътно. Освен това, трябва да се изолират от студа водомерните шахти.

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград информира, че не е препоръчително външни чешми да бъдат оставяни течащи през зимата.

Continue Reading

Таблоид

Тъжно! Ковид-19 погуби още един млад мъж в Благоевград

Published

on

КОВИД-19 погуби още един млад мъж  в Благоевград – Георги Кафеджийски. Той беше баща на две дъщери – Михаела и Ана-Мария, а съпругата му Анита е бивш пиар на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ в Благоевград.

“Отиде си моят, Жоро! Не можа да пребори коварната болест Ковид. Остана само светият спомен за щастливите дни, в които бяхме заедно. Никога няма да забравим добротата и обичта, с която ни даряваше. Ти беше най-добрият съпруг и баща за пример! Почивай в мир и да е светъл пътят ти! Обичаме те!”, написа тя в личния си профил.

Екипът на Топ Преса изказва съболезнования на семейството и близките.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al