Най-голямото петричко село се топи,земеделци масово бягат в чужбина

Все повече пустеещи оранжерии и по-малко стопани има в полето край най-голямото петричко село Първомай. Хората, особено тези на възраст между 25 и 40 години, масово зарязват тежката работа на нивите и заминават на гурбет. Младите земеделци се отказват, тъй като няма сигурен пазар на стоката им, изкупните цени са ниски, тъй като се внасят и нелегално зеленчуци и плодове от Гърция и Северна Македония. В населеното място преди години имало над 4700 жители, сега по адресна регистрация са 3653. „Истината е, че в селото ни няма повече от 2000 души. От 2009 година досега 34 цели семейства са напуснали селището и не смятат да се връщат. Миналата година мой съсед даде 4 декара оранжерии под наем и отиде със съпругата и двете си деца в Германия. Тази година зад граница замина и наемателят на тези оранжерии”, разкрива кметът Стоян Стойчев.

Без държавна политика в земеделието и гарантиране на пазар и минимални изкупни цени на продукията Първомай е обречено на обезлюдяване, тъй като производството на зеленчуци и плодове е основен поминък за местните хора.

„За следващата учебна година има само една паралелка от 18 деца, при това с деца от Струмешница и Долна Рибница. Съвсем доскоро паралелките бяха две от по 18 деца. Положението наистина е зле. Повечето барчета и заведения бяха затворени, другите пък търсят персонал. Няма вече млади хора тук, почти всички търсят късмета си в чужбина”, допълва кметският управник.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене