Прибраха от пазара жените с млякото и кашкавала

Ако обичате домашно кисело мляко и масло, извара, прясно сирене или сладко от малини, сок от боровинки и боров мед, ако пазарувате от жените от Якоруда и Аврамово… няма ги вече на пазара в Благоевград. Няма ги на откритото тържище, където разполагаха маси и отрупваха с мляко и млечни продукти. Още миналата събота пазарът изглеждаше наполовина празен. През маса свежи зеленчуци имаше празно място, 2-3 квадрата плочки.

От 1-ви юни прибраха от пазара жените с млякото и кашкавала. Можете да ги намерите на закритото тържище в Благоевград.

От Агенцията по безопасност на храните били непреклонни – търговията с хранителни продукти да не е на открито. „Преди години бяхме постигнали консенсус производителите на млечни продукти да настаним на крайни маси, плътно до реката, където и течението се усеща, и сянката от дърветата е плътна. Съгласиха се контролните органи с условието – търговците да се снабдят и с хладилни чанти. И този ред се спазваше“, коментира шефът на Пазарите Юри Воев. Сега обаче контрольорите по безопасност на храните били непреклонни: кашкавал и мляко – да се продават на закрито.

Производителите, предимно от района на Якоруда, са на масите в горния край на закрития пазар. Те самите са малко притеснени от промяната. Цяла седмица редовни клиенти се суетят къде да ги намерят, „а и не сме свикнали ние на закрито да сме“, казват усмихнатите жени от отрупаните с кашкавал, масло и мляко маси. Иначе на закритото тържище и подредбата е по-прегледна. Масите са по-големи, по-удобни за излагане на стока за търговия. А иначе наемът е един и същ за квадратен метър търговска площ – без значение на открито или на закрито на пазара в Благоевград.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене