Нов болен от СПИН в Кюстендилско

Нов случай на болен от СПИН е установен през последната седмица от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил. Първият случай на СПИН в региона беше регистриран в началото на месец март т. г. , като до този момент болните от ХИВ са 4-ма.

ОТ РЗИ – Кюстендил уточниха, че по отношение на болните нямат право да предоставят каквито и да било данни, тъй като информацията е изключително конфиденциална. „При нас хората, които се изследват идват доброволно. Причините, за да се предприеме изследването са най-различни. Не е изключено заразените от СПИН да са хора, които са работили в чужбина. Другият повод за изследването е предстоящо сключване на граждански брак, тъй като за него освен медицинско свидетелство се прави и изследване за СПИН“, обясниха още медицинските специалисти.

Данните показват, че през изминалата година са установени 5 случая на заразени с ХИВ в Кюстендилско, при едва 3-ма за 2017 г. „Нашият апел е хората да бъдат разумни и да използват предпазни средства при полов контакт. Сред рисковите групи попадат и наркозависимите. При последните регистрирани случаи на болни от СПИН не е ясно как точно е станало заразяването, тъй като не са ни предоставили такава информация“, коментираха специалистите.

 

/монитор

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене