Видео: Общ събор на власи на м. „Папаз Чаир“, замислят българи и гърци

_MG_5211

Да ознаменуват със черковно служение завършването на външния строеж на Влашката черква на м. „Попови ливади“ („Папаз Чаир“), наследници от Гърция на бивши жители на някогашното влашко село, проведоха вчера църковен събор пред готовия храм.

Инициативата е на Сдружението на власите, които живеят на територията на гръцката община Просочани. Влашката черква на Попови ливади е построена от някогашните цители на влашко село, съществувало тук до 1913 г., следи от което почти не са останали. Селото е изоставено при паническо бягство на власите породено от събития, които погледнато в исторически план компрометират и българи и гърци. В желанието си да се загърбят историческите проблеми двата народа да заживеят в мир в голямото европейско семейство, през 2002 г., по инициатива на тогавашния кмет на община Просочани са осигурени първоначални средства за отпочване възстановяването на храма. С благословията на покойният вече тогавашен митрополит Натанаил, обектът бе включен за финансиране по европейска програма.

Да изразят радостта си от възстановяването на черквата в която са се молили техните деди, наследници на власите живели на Попови ливади, посетиха храма и проведоха благодарствен събор с благословията на Неврокопския митрополит Серафим. Като знак на благодарност и присъствие, гостите от Гърция дариха луксозно евангелие, което е първата църковна утвар на възстановеният храм. Сдружението на власите от Гърция изразиха желание да подкрепят финансово обзавеждането на църквата и всяка година, на храмовия празник на черквата – денят на равноапостолите Петър и Павел, да празнува заедно с християните от неврокопско в общ църковен събор.

_MG_5213

_MG_5216

_MG_5217

_MG_5219

_MG_5220

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене