Болницата в Гоце Делчев за 2 г. стопи задълженията си от 2 млн. лв. на 550 000 лв., в Медицински център заплатите между 994 и 1543 лв.

болница

На печалба са двете болнични заведения в Гоце Делчев – МБАЛ „Иван Скендеров“ ЕООД и „Медицински център “

– Гоце Делчев“ ЕООД, стана ясно на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване, социално дело, масов спорт и туризъм към Общински съвет /на снимката/.

Задълженията на МБАЛ „Ив. Скендеров“ ЕООД, с управител д-р Радойкова, от 2 милиона лева през 2012 г. намаляват прогресивно на 770 000 лв. за 2013 г. и на 550 000 лв. за 2014 г., като през първото тримесечие болницата отчита приход от 113 000 лева. От думите на д-р Радойкова стана ясно, че ръководството на болничното заведение е направило допълнително пенсионно осигуряване на служителите си, както и че са раздадени на всички ваучери от по 60 лв. за великденските празници.

Най-ниската работна заплата е 450 лв., а средната за служителите – 564 лв..

В отчета за дейността на „Медицински център “ – Гоце Делчев“ ЕООД управителят д-р Даракчиев отчете пред комисията официално 403 000 лева приходи за 2013 г. и печалба за 2014 г. в размер на 34 000 лева, които ръководството обмисля да изразходва за отопление на голямата сграда, да изгради котелно помещение и парна инсталация в крак с новите изисквания.

Стана ясно, че неврокопските джипита към МЦ -1 получават заплати между 994 лв. и 1543 лв. за специалистите, а тези, които са с частни практики, са с много по-високи възнаграждения, уточни още д-р Даракчиев.

Комисията прие отчетите на двете болнични заведения и отправи своите препоръки относно паркинг зоната на МБАЛ „Ив. Скендеров“ ЕООД и подобряване на екипната работа на медицинските служители и специалистите, за да не се губят пациенти, както и да не се принуждават хората от района да търсят помощ в по-големите градове.

От началото на 2014 г. са били обслужени над 20 здравно неосигурени пациенти, които са били с риск за живота си, допълни д-р Радойкова, която отчете доброто съгласуване на дейността между лекарите и социалните работници.

Комисията прие да бъдат отдадени под наем за период от 5 години 3 помещения за ползване от Здравната каса в сградата на дирекция „Социално подпомагане“ в Гоце Делчев, където се помещават и до момента.

Председателят на комисията д-р Неджми Уруч съобщи, че от началото на годината са подадени общо 166 молби от социално слаби граждани в крайно затруднено финансово положение, а общината разполага с лимит от 43 000 лева за покриването на еднократните помощи за 2014 г.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене