Руснак монтира ликовете на Св. св. Кирил и Методий на камбанарията в с. Осеново

Ликовете на светите братя Кирил и Методий вече украсяват камбанарията в едноименния храм в село Осеново. Инициативата е на руснака Армен Шаумян. През 2007 г. той закупува имот в селото, категоричен, че това е неговото място. Иначе идва от Москва, дизайнер е и казва, че не обича да стои със скръстени ръце. Преди да реши да изобрази Кирил и Методий върху камбанарията, тя е била боядисана в бяло. „Тук стоеше празно и казах на кмета, че трябва да се направи нещо. Не може едно село да живее без красота”, спомня си зараждането на идеята Армен. Фигурите на Кирил и Методий са съобразени с канона, изработени са от специално фолио. Московчанинът е работил върху графичния дизайн, монтажа и проекта за тях. Той е и човекът, който прави инвестицията, за да посрещне Осеново своя събор с образите на светите братя върху камбанарията на храма.

Осеново празнува днес 140-годишнината от своето създаване с програма с участието на танцов ансамбъл „Аксаково”, фолклорен оркестър с ръководител Алексей Енчев и Шкумбата. Празникът започва от 16 часа и ще бъде на открито. По-рано през деня ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника в парка на селото. На хорото ще се хванат всички – и българи, и руснаци, и англичани… Няма да изреждам повече, защото 11 са националностите, които живеят под небосклона на село Осеново в днешни дни. От чужденците най-многобройни са руснаците и англичаните. Десет руски и седем английски семейства са избрали Осеново за свой дом, каза кметът Данко Бакалов.

От Москва да живее в Осеново идва и Олга Бонева. Тя е секретар на читалището и е дясната ръка на Данко Бакалов.

Осеново е и селото, в което живее 92-годишната баба Иринка Бакалова. Тя е родена в Осеново и с голяма любов разказва за живота в него. „Живеем задружно – това е най-важното”, с усмивка разказват жителите на селото.

Вестник “ Топ Преса „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене